Directeur Steketee: 'Achterom kijken, controleren en bijsturen kan robot nog niet'

Net als John Deere en Amazone begon ook Lemken met mechanische onkruidbestrijding naast hun veldspuitdivisie. Iljan Schouten, die bij Lemken net een nieuwe veldspuit mee ontwikkelde waarna de hele divisie stopte, staat sinds 2018 aan het hoofd van schoffelfabrikant Steketee, het zusterbedrijf van Lemken.

Directeur+Steketee%3A+%27Achterom+kijken%2C+controleren+en+bijsturen+kan+robot+nog+niet%27
© Frits Huiden

'De cameratechniek is eigenlijk het hart van Steketee', zegt Steketee-directeur Iljan Schouten. 'Maar de schoffel en het ijzerwerk zijn net zo belangrijk.'

Machinefabrikanten worden meer verantwoordelijk voor de aansturing van de hele combinatie

Iljan Schouten, directeur Steketee

De overname van Steketee was vooral te doen om de kennis en ervaring. Nadat Eco-Dan in 2007 werd overgenomen door Agrocom/Claas is Steketee zelf techniek gaan ontwikkelen waarbij ook tussen de planten wordt geschoffeld, geeft Schouten aan. 'Met de huidige IC Weeder, met schoffelmessen tussen de planten in de rij, met kunstmatige intelligentie aan boord zijn we uniek.'


In vergelijking met spuiten is de capaciteit bij schoffelen een beperking. Hoe breed kun je gaan?

'De breedste schoffel die Steketee tot nu toe heeft gebouwd, is 27 meter. Juist door de cameratechniek is dit mogelijk. De mechaniek en de kosten om de machine op te klappen en transporteerbaar te houden zijn een grotere barrière om breed te gaan.'


Lemken bouwt na een paar jaar al een nieuwe fabriek in Dinteloord van 18 miljoen euro op 5 hectare grond. Groeit Steketee zo hard?

'Het pand waar we nu met MCF in zitten, huren we nog van oud- eigenaar Klaas Veerman. Maar we groeien eruit. We zijn gestopt met Rumptstad en hebben de interne processen voor onderdelen, handleidingen, service en productieaansturing zoveel mogelijk geautomatiseerd. Nu dat voor elkaar is, wordt het tijd voor meer productiecapaciteit.'


Komen er schoffels in Lemken-blauw voor de buitenlandse markten?

'De markten liggen in Frankrijk tot aan China. Het is niet meer zo dat daar de tweedehandsjes naartoe gaan, maar juist de grote nieuwe machines. Hoe verder naar het oosten hoe logischer het is om ze Lemken-blauw te maken, maar die strategie is nog niet bepaald. Zeker hier in West Europa zal het voorlopig Steketee-rood blijven.'


Waarom heeft Steketee nog geen robot, terwijl Lemken samen met Krone wel een robot ontwikkelt en er talloze start-ups zijn?

'Een robot rondjes laten rijden, kunnen genoeg partijen. Ook de robot van Lemken en Krone is allereerst bedoeld als krachtbron. De meeste robots kunnen nu het werk doen dat vroeger voor de stagiair was.

'Probleem is dat de functie van de ervaren chauffeur die achterom kijkt, controleert en bijstuurt nog niet is geautomatiseerd. Dat is het belangrijkst. Wat als het misgaat? Je moet eerst het werktuig autonoom maken en het werktuig de trekkende robot of krachtbron laten aansturen. Daar zetten wij op in.

'Het vraagt ook wel om een hiërarchische omslag tussen trekker en machinefabrikanten. Fabrikanten worden meer verantwoordelijk voor de aansturing van de hele combinatie. We nemen ook met Steketee een keer de afslag naar robotisering, maar het is nu nog te vroeg. Ik zie het net als met de melkrobot. Je moet pas instappen als de tijd rijp is.

'Gelukkig kunnen we snel schakelen als het zover is. Bij onze nieuwe fabriek wil ik ook een soort kennishub ontwikkelen. Start-ups met de goede ideeën en slimme veldrobots een kans geven en vooral uitzoeken of het maakbaar is.'


Waar wil Steketee op de korte termijn op doorontwikkelen?

'De aansturing van de techniek, bijvoorbeeld via kunstmatige intelligentie en de integratie daarvan. Ook bewerkingen combineren, zoals schoffelen samen met het doseren van meststoffen of gewasbeschermingsmiddel. Het kan als hybridetechniek heel mooi naast elkaar worden gebruikt.

'Dat zijn nu nog vaak speciaalbouwprojecten, maar speciaalbouw kan ook gangbaar worden. Daarbij zijn er mogelijkheden om het camera systeem bijvoorbeeld los te gaan verkopen, als een plug-inmodule.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer