Mechanisch meer mogelijk bij onkruid in bieten dan verwacht

Mechanisch waar het kan en chemisch waar het moet. Dat is voorlopig de stelregel van Cosun Beet Company als het gaat om de onkruidbestrijding in suikerbieten.

Mechanisch+meer+mogelijk+bij+onkruid+in+bieten+dan+verwacht
© Koos van der Spek

'We weten dat het een en ander mogelijk is om onkruid in suikerbieten mechanisch te onderdrukken. Maar het is goed om herbiciden achter de hand te hebben, voor het geval een correctie nodig is.'

Dit is de conclusie van Wil op 't Root, teamleider agrarische dienst van Cosun Beet Company in Zuidoost-Nederland. Hij behandelde onlangs de onkruidbeheersing in suikerbieten tijdens de online teeltvergaderingen.


Geleidelijke overgang

Op 't Root stelt dat een geleidelijke overgang naar meer mechanische onkruidbestrijding onvermijdelijk is vanwege het beleid dat aanstuurt op fors minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

We moeten accepteren dat af en toe plantjes wegvallen

Wil op 't Root, teamleider agrarische dienst van Cosun Beet Company in Zuidoost-Nederland

'Ook staan er belangrijke herbiciden voor bieten op de nominatie om te verdwijnen en zien we dat de effectiviteit van bespuitingen onder druk staat. Onder meer de driftreducerende technieken en resistentieontwikkeling van onkruiden maken een goede bestrijding lastiger.'


Demoperceel

Vanuit het platform Groeikracht is Cosun Beet Company afgelopen jaar gestart met het project 'Toekomstgerichte onkruidbeheersing'. Op één demoperceel in het Limburgse Baexum is in drie objecten gangbare onkruidbestrijding vergeleken met een volledig mechanische bestrijding en met een combinatie van chemisch en mechanisch.

In 2022 is het de bedoeling om ook in andere regio's vergelijkbare demopercelen aan te leggen.


Uniforme werkbreedtes

Over de bevindingen in het eerste jaar in dit project zegt Op 't Root dat mechanische onkruidbestrijding voor bietentelers zeker iets toevoegt. 'Leerpunten zijn onder meer dat uniforme spoorbreedtes en werkbreedtes belangrijk zijn. Dat geldt ook voor een egaal en vlak zaaibed. Verder leren we dat stuifbestrijding, nakiemers en wortelonkruiden net als bij chemisch ook bij de mechanische onkruidbestrijding voor een extra uitdaging zorgen.'


Bij gebruik van wiedeggen en schoffelwerktuigen is timing essentieel. 'Onze stelling is dat wiedeggen op z'n minst op de bedrijven aanwezig moeten zijn om op het juiste moment de juiste bewerking uit te voeren. Van bijvoorbeeld cameragestuurde schoffelmachines kunnen we ons wel voorstellen dat loonwerkers hiermee aan de slag gaan.'

Over de kosten van de bestrijdingsstrategieën zegt Op 't Root dat IRS heeft berekend dat de combinatie van twee volvelds LDS-bespuitingen met twee keer wiedeggen goedkoper is dan bijvoorbeeld vier LDS-bespuitingen.


Middelenbesparing

Bij hoge druk kunnen bietentelers ervoor kiezen om in plaats van volvelds alleen op de rijen te spuiten met vooral bodemherbiciden en dit combineren met twee keer schoffelen. 'Deze optie is iets duurder, maar levert wel een besparing op van 50 procent op het middelengebruik.'

De schade aan het gewas door wiedeggen valt mee, vindt Op 't Root. 'Goed afstellen is belangrijk. Daarvoor moeten we meer ervaring opdoen. We moeten af en toe accepteren dat er plantjes wegvallen door het eggen of schoffelen. Daarom hebben we een hoge plantopkomst nodig, zodat we die paar plantjes goed kunnen missen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer