Voeding zomer belangrijke factor klauwgezondheid melkvee

Uit onderzoek van onder andere Royal GD blijkt dat er een verband bestaat tussen de mineralen zink, mangaan, biotine en klauwgezondheid. 'Vaak blijkt pas in de herfst dat het gras in de zomer niet helemaal voldeed', stelt klauwgezondheidsexpert Menno Holzhauer van GD.

Voeding+zomer+belangrijke+factor+klauwgezondheid+melkvee
© Ruben Meijerink

In de wintermaanden gaat het meestal wel goed met de mineralenopname van koeien. In de zomermaanden, wanneer de dieren naar buiten gaan en vers gras eten, ziet Holzhauer op bedrijven soms wel een tekort aan zink en mangaan ontstaan. Waar dat precies door komt, is volgens de dierenarts nog niet helemaal duidelijk. 'Wel weten we dat het eiwitgehalte in vers gras hoger is. Dat heeft mogelijk invloed op de mineralenopname', aldus Holzhauer.


Klauwhoornvorming

Klauwproblemen ontstaan wanneer de klauwhoornvorming niet optimaal verloopt. Door een tekort aan mineralen ontstaat er een mindere kwaliteit klauwhoorn, waardoor koeien meer vatbaar zijn voor klauwproblemen, zoals wittelijnaandoeningen. Dat speelt met name in de herfstperiode, in september en oktober, schetst de dierenarts

Holzhauer: 'Wanneer koeien te veel krachtvoer opnemen, kan zich dat openbaren in acute klauwproblemen in de vorm van bevangenheid. Ook als er bijvoorbeeld schimmel in de kuil zit, uit zich dat bijna altijd in een slechtere klauwgezondheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer