Everts: 'Dekseizoen schapen uitstellen vanwege klauwproblemen'

Door de natte zomer en najaar kampen veel schapen met rotkreupel. Ook infecties met ecthyma zorgen voor klauwproblemen. 'Sommige schapenhouders zullen het dekseizoen moeten uitstellen', zegt Reinard Everts, dierenarts bij schapendokter.nl.

Everts%3A+%27Dekseizoen+schapen+uitstellen+vanwege+klauwproblemen%27
© Twan Wiermans

De klauwaandoeningen worden gezien bij zowel volwassen schapen als lammeren. Ook geitenhouders treffen dit najaar meer rotkreupel bij hun geiten dan anders.

Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid vocht in de lucht en grond. De bacterie die rotkreupel veroorzaakt, Dichelobacter nodosus, groeit niet onder droge omstandigheden en veroorzaakte de afgelopen hete zomers dan ook weinig problemen.


Bodem natter

Dit jaar zijn de omstandigheden anders. De bodem is natter en doordat er veel grasaanbod is, staan schapen in langer gras. De klauwtjes krijgen minder kans om te drogen. 'De cellen van de klauwen nemen vocht op waardoor ze zachter worden', zegt Everts. 'Ze zijn daardoor gevoeliger voor besmettelijke en niet-besmettelijke klauwaandoeningen.'

Ook lijkt het lange, natte gras dat door de poten wordt getrokken bij het lopen, kleine schaafplekjes te veroorzaken. Hierdoor krijgt de bacterie makkelijker de kans om binnen te dringen. Het advies van de dierenarts is helder: 'Heb je veel kreupele ooien, stel het dekseizoen dan uit.'


Drassige bodems

Ook dierenarts Klaas Heijnen van Dierenartsen Blokzijl merkt dat schapen door de drassige bodems vaker met rotkreupel worstelen. Maar of het dit jaar extreem is, kan hij niet zeggen. 'We hebben drie droge zomers op rij waarin we nauwelijks rotkreupel zagen. Het valt nu dus meer op.' Ook Heijnen raadt schapenhouders aan om eerst de klauwproblemen in het koppel op te lossen, voordat de dekram erbij gaat.

Om gezonde klauwen te behouden, adviseert de dierenarts om de klauwtjes minder zwaar te bekappen. 'Snij minder weg. Het maakt dieren anders te kwetsbaar.'

Everts raadt aan om geïnfecteerde schapen direct te behandelen, eventueel met antibiotica. Daarnaast is een voetbad met zinksulfaat zinvol. 'Bekappen bij rotkreupel doen we niet meer.'


Zere bekjes

Behalve rotkreupel ziet Everts ook vaker flinke kreupelheid door ecthyma, de bacterie die zere bekjes veroorzaakt. 'Dit kan ook op de klauwrand komen en woekeringen in de huid veroorzaken. Schapenhouders hebben niet altijd door dat dit door ecthyma wordt veroorzaakt.'

De dierenarts treft deze infectie vooral aan bij eenjarige ooien. Deze dieren hebben een lagere weerstand. 'Het kan er flink ingrijpen. Je ziet in korte tijd veel conditieverlies en dat is zeker voorafgaand aan het dekseizoen niet prettig. Het kan ten koste gaan van het aantal lammeren. In sommige gevallen zullen schapenhouders het dekseizoen moeten uitstellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer