Pas op met klauwspray in robot

Melkveehouders dienen terughoudend te zijn met het gebruik van desinfectiemiddelen in klauwsproeiers op de melkrobot. De middelen zouden in de melk kunnen komen.

Pas+op+met+klauwspray+in+robot
© Twan Wiermans

Klauwsproeiers op de melkrobot zijn in opkomst. Het systeem sprayt de klauwen van de koe. Dat kan met water en/of een desinfectant. Veel leveranciers leveren ook een opslagvat voor deze verzorgings- en reinigingsmiddelen.

Volgens Ferdinand Veenstra van Cowshopping, die de klauwsproeier RoboSprayer ter waarde van circa 7.000 euro levert, dienen boeren voorzichtig te zijn met het gebruik van melkvreemde middelen in de melkrobot. 'Melkafnemers zijn niet blij met desinfectiemiddelen in de buurt van melkapparatuur. Ons advies aan boeren is om zelf het risico in te schatten. Gebruik je een desinfectans, dan ben je zelf verantwoordelijk. Neem je dat risico?'

Veenstra heeft van boeren of zuivelbedrijven nooit gehoord dat er residuen van de middelen in melk zijn aangetroffen. 'Maar in theorie kun je niet uitsluiten dat een druppel of damp in de melk komt. Het is dezelfde discussie als die over voordippen.'

Het gebruik van desinfectiemiddelen in de robot heeft de aandacht van zuivelbedrijf Royal A-ware. Ze geven hun leden geen specifiek advies over het gebruik van de middelen. 'Er zijn ook geen specifieke regels voor, behalve dat melk uiteraard geen ongewenste stoffen mag bevatten', aldus een woordvoerder.


Opslag buiten melkplaats

Ook FrieslandCampina benadrukt dat er geen melkvreemde stoffen in melk mogen komen. 'Dat dienen melkveehouders te allen tijde te voorkomen. Daar controleren we de melk ook op', zegt persvoorlichter Jan-Willem ter Avest. Campina noemt in de voorwaarden verder dat de opslag en het gebruik van sterk geurende en/of gevaarlijke stoffen buiten de melkplaats moeten plaatsvinden.

Melkrobotfabrikant GEA levert klauwsproeiers. Marinus Slootweg, head of service, kent de discussie rond het gebruik van chemicaliën in de melkstand. 'Wij krijgen het advies vanuit de zuivelindustrie om geen desinfectiemiddelen aan te raden bij boeren. Ook al is het bij ons systeem absoluut onmogelijk dat er deeltjes van de middelen in het melkcircuit komen. Wij reinigen de spenen in de tepelbeker en alle viezigheid wordt meteen afgevoerd.'

Slootweg beweert dat de klauwsproeier goed werkt met louter water, het zou mortellaro-infecties met 75 tot 80 procent reduceren. Ook Veenstra zegt dat spoelen met water effectief is. 'Je spoelt mest en vuil van de klauwen, zodat er weer zuurstof bij komt en bacteriën minder kans krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer