Wakker Dier wil verbod op formaline voor voetbad

Een regelmatig voetbad met formaline helpt bij het onder controle houden van mortellaro. Wel is formaline irriterend en schadelijk voor ogen en luchtwegen van de koeien en melkveehouders en kan het kankerverwekkend zijn. Wakker Dier wil daarom een verbod op het gebruik van formaline in voetbaden.

Wakker+Dier+wil+verbod+op+formaline+voor+voetbad
© Frans Mulder

Formaline mag alleen worden gebruikt voor het ontsmetten van de klauwen van runderen of schapen. Voor een goede werking moeten die klauwen dan wel schoon zijn. Schoonspuiten in de melkstal helpt of de koeien moeten dus eerst door een voetbad met water en daarna door een voetbad met formaline. Het voetbad met formaline mag ook niet vervuild raken met mest, dan werkt de formaline niet meer.

Daarnaast mogen koeien met een wond niet door het voetbad met formaline. Die moeten eerst worden behandeld. Formaline bijt in de wonden en werkt het genezingsproces tegen, merkt Wakker Dier op.


Preventie belangrijker

Wakker Dier wil dat er meer wordt gedaan om klauwontstekingen preventief te voorkomen. Dit kan volgens de organisatie bijvoorbeeld door koeien vaker in de wei te zetten en door stalvloeren schoon te houden en van zachter materiaal te maken. Daarnaast roept de organisatie minister Henk Staghouwer van LNV op om 'omstreden en dieronvriendelijke' middelen als formaline per direct te verbieden in de veehouderij.

Voor formaline zijn alternatieven op de markt. Die moeten doorgaans wel vaker en consequent worden toegepast voor een goed resultaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer