Klauwverzorger: mortellaro aanpakken is niet moeilijk

Mortellaro is het grootste klauwprobleem in de melkveehouderij, maar een van de makkelijkste om aan te pakken. Dat zeggen klauwverzorger Eddy te Roller en GD-dierenarts Menno Holzhauer.

Geef je de aanpak van mortellaro prioriteit op je bedrijf, dan kun je de problemen binnen twee maanden beheersbaar maken, zegt Te Roller. 'Het is een illusie dat je bedrijf helemaal vrij wordt van mortellaro. Maar als je consequent volgens een vast plan werkt, boek je zeker resultaat.'

Volgens Holzhauer is het zinvol om de mortellarosituatie van individuele koeien te registreren. Dat kan via Digiklauw. Vanaf dit najaar wordt de klauwinfectie in dit programma geregistreerd volgens de M-score. 'Deze score laat zien welke dieren acute mortellaro hebben en welke chronisch geïnfecteerd zijn. Je kunt je behandelplan daarop afstemmen en meten hoe dit uitpakt', legt de dierenarts uit.


Voetbad

Een belangrijk onderdeel van het behandelplan is het voetbad. Holzhauer: 'Zet die consequent in en volg de richtlijnen van het product. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bij sommige middelen wel vier keer per week een voetbad moet plaatsen, wil het effectief zijn. Lukt die frequentie niet, dan is het zonde om in dat middel te investeren.'

Andere cruciale onderdelen voor het aanpakken van mortellaro zijn een goede hygiëne (droge roosters) en een goed rantsoen met voldoende biotine en mangaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer