Agrico behaalt verwachte afzet voor pootaardappelen

Agrico heeft in 2021 de verwachte afzet voor pootaardappelen behaald. De gemiddelde indicatieprijs voor pootgoed uit dit jaar is 31 euro per 100 kilogram. Dat heeft de aardappelcoöperatie bekendgemaakt aan haar leden.

Agrico+behaalt+verwachte+afzet+voor+pootaardappelen
© Fotografie Twan Wiermans

Algemeen directeur Jan van Hoogen erkent dat de prijs nog niet ligt op het recordniveau van de oogst uit 2018, maar hij ligt wel 24 procent hoger dan vorig jaar. Voor het tweede jaar op rij heeft de coronapandemie een enorme invloed gehad op de afzet van de pootaardappelen. Bij veel bestemmingen is het in het afgelopen jaar een grote uitdaging geweest om tijdig en voldoende containers te vinden om de pootaardappelen te verladen.

'Gezien de huidige marktsituatie en de uitdagingen rondom verladingen, hebben we gelukkig bijna alle verkochte pootaardappelen op de juiste bestemming kunnen krijgen', aldus Van Hoogen. Met uitzondering van één bestemming, Bangladesh, heeft Agrico overal de verwachte afzet gehaald. Uiteindelijk kon de hoeveelheid voor Bangladesh goed in andere markten worden afgezet.

Agrico levert momenteel de laatste pootaardappelen uit aan de industrie in Noordwest-Europa. De afzet van pootaardappelen voor de industrie is voorspoedig verlopen. Er was veel vraag naar de rassen Fontane en Markies, die dan ook nagenoeg zijn uitverkocht.


Noord-Afrika

Voor de Algerijnse markt zag Agrico een behoorlijke groei, doordat het door de Algerijnse overheid ingestelde quotum afgelopen jaar fors is verhoogd. De aardappelcoöperatie heeft alle rassen in het Noord-Afrikaanse land volledig kunnen verkopen.

De grootste stijger in volume was het ras Arizona. De vraag naar dit ras blijft toenemen, constateert de coöperatie. Niet alleen in Algerije, maar ook in veel andere landen zoals Irak, Egypte en Soedan. Het areaal van dit ras zal de komende jaren verder worden uitgebreid.


Brexit en Oekraïne

Naast de invloed van corona en de uitdagingen om de pootaardappelen te verladen, hadden ook de brexit, de oorlog in Oekraïne en het verbod op kiemremmingsmiddelen impact op het pootgoedseizoen van Agrico.

In totaal heeft de coöperatie 2.500 ton pootaardappelen kunnen verladen naar Engeland. Dat is veel minder dan de volumes die ze voor de brexit verscheepte. De oorlog in Oekraïne heeft direct effect op de grondstofprijzen voor granen, kunstmeststoffen en brandstoffen. Deze prijzen stegen in korte tijd zeer fors.


Verre bestemmingen

Door het verbod op kiemremmingsmiddelen werd de afzet van consumptie uit bovenmaatse pootaardappelen na januari behoorlijk bemoeilijkt. Verre bestemmingen waarbij de aardappelen meerdere weken onderweg zijn, vallen hierdoor af.

Dit is een ontwikkeling waar de coöperatie in de toekomst rekening mee moet houden. Agrico verwacht dan ook dat de afzet van bovenmaatse pootaardappelen de komende jaren, zeker na de jaarwisseling, steeds lastiger wordt.

Agrico maakt in juli de definitieve uitbetalingsprijzen bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer