Friese landbouwgedeputeerde afwezig bij stikstofkar Metslawier

De Friese landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) gaat vrijdagmiddag niet in gesprek met melkveehouder Irene van Marel. Die boerin rijdt met haar stikstofkar door het land en bezoekt daarmee diverse provincies.

Friese+landbouwgedeputeerde+afwezig+bij+stikstofkar+Metslawier
© Dirk Hol

Fokkinga heeft zich donderdag via zijn woordvoerder afgemeld voor het overleg bij het dorpscafé in Metslawier, onder de rook van Dokkum. Reden hiervoor is de oproep aan boeren via Whatsapp van boerin en raadslid Nynke Koopmans van gemeente Tytsjerksteradiel om zich aan te sluiten 'bij de boerenactie' in Metslawier.

'Het overleg wordt gekaapt door een andere groep. We willen heel graag rustig met de mensen in gesprek, maar dat lijkt nu onmogelijk te worden', reageert een woordvoerder van de provincie.
Paniek is toegeslagen

Koopmans vindt de afzegging 'belachelijk'. 'De paniek is toegeslagen. Het stikstofverhaal is zo scheef. Dan moet je er als gedeputeerde keihard voor staan, daar ben je volksvertegenwoordiger voor. Fokkinga weet gewoon het antwoord niet op onze vragen. Hij duikt er voor weg.'De melkveehouder uit Tytsjerk begrijpt bovendien niet waarom de provincie gekozen heeft om naar Metslawier te gaan en de boeren niet te woord te staan bij het provinciehuis. Dat deden en doen gedeputeerden in andere provincies. 'In Metslawier wonen maar een paar mensen. En de boeren die er wonen, zitten nu op de trekker om het land klaar te maken.'


De provincie koos voor Metslawier, omdat Fokkinga er vrijdag ook een werkbezoek heeft, geeft de woordvoerder aan. 'We dachten de vaart erin te houden door dit te combineren. Ook vanwege het reces.'


Gedeputeerden zitten klem

Van Marel gaat vrijdagmiddag alsnog met hun stikstofkar naar Metslawier. Ze heeft inmiddels met de gedeputeerden in Gelderland, Overijssel en Drenthe gesproken. Begin mei praat ze met provinciebestuurders in Utrecht, Groningen en Flevoland. 'Gedeputeerden hebben echt geen gemakkelijke positie in het stikstofdossier. Ze zitten hartstikke klem, want zij moeten het Haagse beleid uitvoeren, terwijl de provincies en het rijk vaak tegenover elkaar staan.'


Ze wil met het bezoek ook de gedeputeerden een hart onder de riem steken. 'Een van de gedeputeerden die we al hebben gesproken, de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, zei dat hij op de kop gaat staan in Den Haag. Maar de gedeputeerde wees er wel op dat provincie Overijssel wel gehouden is aan uitspraken van de rechtbank. We hadden gehoopt dat de Friese gedeputeerde een rechte rug zou hebben en boeren recht in de ogen zou kijken. Hij moet er niet voor weglopen, maar vooruit kijken.'

Koopmans is ook van de partij in Metslawier, ondanks de afwezigheid van de gedeputeerde. 'We gaan er een mooie bijeenkomst van maken. Ik heb het café gevraagd om patat in te slaan, want het is rond 13 uur etenstijd.'
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer