'Geklungel RIVM is funest voor het vertrouwen'

De dinsdag door LNV gepubliceerde herziene stikstof top 100 met ammoniakuitstoters heeft opnieuw voor onrust gezorgd. In verschillende gemeenten in het land is de lijst met verbazing ontvangen. Volgens diverse lokale en landelijke politici en bestuurders klopt de lijst opnieuw niet.

%27Geklungel+RIVM+is+funest+voor+het+vertrouwen%27
© Dirk Hol

Een groot deel van de genoemde bedrijven op de lijst blijkt na aanpassing juist een hogere uitstoot te hebben dan op de originele lijst. Het grootste stikstofuitstotende bedrijf in bijvoorbeeld de gemeente Ede heeft een veel lager aantal vergunde kilo's dan het hoogstgenoteerde bedrijf uit de top 100. Dat bedrijf staat voor 29.000 kilo op de lijst, maar volgens de gemeente stoot het grootste bedrijf in Ede nog minder dan de helft uit.

Volgens LTO lijkt het erop dat binnen gemeenten de emissie van bedrijven op een hoop zijn geveegd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op initiatief van CDA en BBB op het matje geroepen om uitleg te geven over de rekenmethode. Het RIVM heeft toegezegd de rekenwijze te willen verantwoorden en geeft aan de opnieuw ontstane onduidelijkheid te betreuren. Het is echter meer dan dat.

Onbegrijpelijk dat niet zorgvuldig wordt omgegaan met zo'n lijst

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is kennelijk heel erg moeilijk – zo niet onmogelijk – om een lijst uit te draaien van die bedrijven met de grootste ammoniakuitstoot in Nederland. Het laat zien hoe ongelooflijk complex en ondoorzichtig het beleid is geworden. Zo gecompliceerd dat niemand het meer lijkt te begrijpen.


• Lees ook: Top 100-lijst ammoniakuitstoters lijkt weer niet te kloppen

Het stikstofbeleid is een gedrocht gebaseerd op rekenmethodieken waar zelfs de specialisten schaamteloos in verstrikt raken. Je zal maar onderzoeker zijn bij het RIVM en belast zijn met deze opdracht die op het eerste gezicht zo eenvoudig lijkt. Niets is minder waar.

Nog kwalijker is dat het geklungel van het RIVM en LNV het toch al broze vertrouwen van boeren en tuinders in de overheid schaadt. Het is daarom onbegrijpelijk dat niet met meer zorgvuldigheid en aandacht wordt omgesprongen met dit soort publicaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer