Flevoland heeft 3,5 miljoen euro beschikbaar voor stikstofaanpak

Provincie Flevoland trekt vooralsnog ruim 3,5 miljoen euro uit voor de aanpak van het stikstofprobleem. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage die de provincie heeft uitgebracht.

Flevoland+heeft+3%2C5+miljoen+euro+beschikbaar+voor+stikstofaanpak
© Vidiphoto

Flevoland steekt vooral in op de zogenoemde maatwerkgesprekken, waarbij bedrijven individueel worden aangesproken op de mogelijkheden die zij denken te hebben om de stikstofuitstoot te beperken. Voor dit onderdeel is 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Met het geld kunnen de activiteiten die uit deze gesprekken voortkomen, worden ondersteund. Denk aan het vrijspelen van stikstofruimte of het reduceren van de stikstofuitstoot. Maximaal de helft van het geld mag worden besteed aan het opkopen van (latente) stikstofruimte.


Innovatie

Nog eens 1 miljoen euro is beschikbaar voor het ondersteunen van innovatie. Daar vallen volgens de provincie concrete technische verduurzamingsmaatregelen onder, het organiseren van pilots en metingen, en monitoring van innovatieve maatregelen. Nog eens 300.000 euro kan worden besteed aan bureauonderzoek, zoals het verzamelen van historische vergunninggegevens of het afhandelen van vergunningen.

Provincie Flevoland verwacht dat de nu beschikbare middelen zeker niet toereikend zullen zijn om de doelstellingen te behalen en dat ze enige tijd zullen vergen voordat zij effectief zijn. Zij lobbyt bij het Rijk voor meer geld. Ook wordt overwogen POP3-gelden in te zetten om innovatie te ondersteunen.


Natuurvergunningen

Voor het mogelijk maken van economische activiteiten op de korte termijn kan extern salderen via opkoop een oplossing zijn, stelt provincie Flevoland. De stikstofrechten die dat oplevert, worden dan gebruikt voor de verlening van natuurvergunningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer