Friese boeren staken overleg rond gebiedsgerichte aanpak

Boeren hebben het overleg met provincie Fryslân over het proces rond de gebiedsgerichte aanpak in het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold gestaakt. Dat zijn twee van de drie gebieden met de grootste stikstofopgave. 'We hebben geen vertrouwen in de overheid', stelt voorzitter Fokke Hut van LTO Noord-afdeling ABO Ooststellingwerf.

Friese+boeren+staken+overleg+rond+gebiedsgerichte+aanpak
© Twan Wiermans

Aanleiding voor het stoppen van het overleg zijn het Uitvoeringsprogramma Stikstof van provincie Fryslân, de Kamerbrief over de stikstofaanpak van Van der Wal en de blunder van de overheid in de top 100 grootste ammmoniakuitstoters. 'De overheid maakt iedere keer weer fouten en daarna volgen soms excuses. Je gelooft het eigenlijk niet dat het waar kan zijn, het is net de Fabeltjeskrant', reageert Hut.

Over het Uitvoeringsprogramma Stikstof dat provincie Fryslân eind vorige week naar buiten bracht, is veel onrust. 'Volgens schattingen moeten 110 bedrijven met 7.900 hectare landbouwgrond in Zuidoost-Friesland worden opgekocht', stelt hij.


'De provincie komt niet met fatsoenlijke oplossingen, het gaat alleen over opkoop. Dit terwijl we juist met de provincie spraken over innovatie en stoppers. We worden niet serieus genomen. De overheid kan doen en laten met ons waar ze zin in heeft', zegt Hut. Hij runt een melkveehouderij in het Zuidoost-Friese Haulerwijk.


'Nog niet zo ver'

Een woordvoerder van de provincie weerspreekt dat de provincie 110 veehouderijbedrijven wil opkopen. 'Wat we willen, is de doelen halen. Of het nu om acht, tien of honderd boeren gaat die worden opgekocht, zo ver zijn we nog helemaal niet.'

Volgens Hut wil provincie Fryslân met de cijfers zoveel mogelijk geld bij het Rijk binnenhalen. 'De provincie verwacht dat ze de vrijheid krijgt om die euro's in te zetten, bijvoorbeeld voor innovatie. Maar onze inschatting is dat dit niet kan. Minister Van der Wal zal zeggen dat dit geld echt voor opkoop moet worden gebruikt. Tot nu toe krijgen wij geen garantie van de provincie dat ze kan schuiven met het geld. Zolang die er niet is, is er ook geen vertrouwen in het programma.'

Provincie Fryslân heeft na de ontstane onrust bijeenkomsten met boeren in Zuidoost-Friesland belegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer