Opnieuw tegenvaller voor stikstofaanpak

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur is onvoldoende om stikstofruimte te creëren voor de woningbouw. Dat oordeel van de rechtbank Noord-Holland betekent een nieuwe tegenvaller voor de stikstofaanpak van het kabinet.

Opnieuw+tegenvaller+voor+stikstofaanpak
© Pixabay

De rechtbank Noord-Holland heeft de vergunning vernietigd van een nieuwbouwproject in Egmond aan den Hoef. In de vergunning is geen rekening gehouden met de regels voor neerslag van stikstof. Daardoor mogen ruim 160 geplande woningen niet worden gebouwd.

De vergunning voor het project Delversduin is in 2020 verleend door de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het moet gebouwd worden naast het Noordhollands Duinreservaat, een Natura 2000-gebied. Omwonenden maakten bezwaar. Volgens hen is niet uit te sluiten dat stikstof die vrijkomt door de woningbouw het beschermde natuurgebied aantast.


Begin 2020 is een stikstofwet aangenomen die vergunningverlening voor woningbouwprojecten mogelijk moet maken. Onderdeel daarvan was de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op de snelwegen. Daarmee ontstaat stikstofruimte die had moeten worden ingezet voor de bouw van nieuwe woningen.

Volgens de rechtbank is verlaging van de maximum snelheid naar 100 kilometer per uur op de snelweg momenteel de enige ingevoerde stikstofreducerende maatregel. Rapporten laten zien dat de natuurlijke kenmerken van het Noordhollands Duinreservaat mogelijk nog steeds worden aangetast met deze verlaging van de maximumsnelheid. Daarom oordeelt de rechter dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de depositie van stikstof weg te nemen.


Streven woningbouw

De uitspraak kan gevolgen hebben voor het streven van het kabinet om de woningbouwproductie te versnellen naar honderdduizend woningen per jaar. Daarmee moet huidige krapte op de woningmarkt worden opgelost.

Het stikstofbeleid loopt regelmatig tegen uitspraken van rechters aan. Zo werden er al strepen gezet door projecten waarbij stikstofruimte werd gewonnen door saldering met oude vergunningen en zijn rechters kritisch op de effectiviteit van stikstofreducerende stalaanpassingen. Stikstofminister Christianne van der Wal liet daarom in februari al weten dat juridische aanscherping van het stikstofbeleid noodzakelijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer