Vogelgriep op legbedrijf in Lunteren

Op een pluimveebedrijf met legkippen in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 88.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+legbedrijf+in+Lunteren
© Nieuwe Oogst

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere bedrijven met pluimvee. Deze bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Binnen de 3 kilometerzone liggen 53 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep.


Ook worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone zijn al meegenomen in de bemonstering en monitoring na de besmetting in Barneveld van 15 april.Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone liggen nog 236 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Lunteren van 12 april en in Barneveld.


Tekst gaat verder onder kaart:

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Besmetting Voorthuizen

Sinds de besmetting van een pluimveebedrijf in Voorthuizen op 19 april geldt een vervoersverbod voor risicovogels in de ‘regio 7’ Gelderse Vallei Noord en daarnaast nog een vervoersverbod voor risicovogels voor ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april. Op het vervoersverbod voor risicovogels in ‘regio 7’ en ‘regio 10’ geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.

Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. De besmetting van het legbedrijf in Lunteren is nu de zevende besmetting in deze regio in twee weken tijd.


Oorzaak onduidelijk

Waar tot nu toe besmettingen waarschijnlijk werden veroorzaakt door besmetting vanuit wilde watervogels, is het de vraag hoe deze recente besmettingen in de Gelderse Vallei tot stand zijn gekomen. Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht.

Vanwege de besmetting in Lunteren wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer