Vogelgriep legkippenhouderij Barneveld

Op een pluimveebedrijf met legkippen in het Gelderse Barneveld is vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 34.000 kippen geruimd.

Vogelgriep+legkippenhouderij+Barneveld
© Nieuwe Oogst

Datzelfde geldt voor de zeven omliggende bedrijven binnen de 1 kilometerzone. De getroffen legkippenhouderij ligt in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich snel naar omliggende bedrijven verspreiden, verwacht landbouwminister Henk Staghouwer. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Binnen de 3 kilometerzone liggen negentien andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen nog 229 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.


Flinke tegenvaller

'Na een paar weken zonder vogelgriepbesmettingen, komt de besmetting in Barneveld – het hart van de pluimveesector - en eerder deze week in Lunteren als een flinke tegenvaller. De impact is groot voor het betreffende bedrijf en de bedrijven in de directe nabijheid, hun gezinnen en de vele dieren die geruimd moeten worden. We blijven ons inzetten om de gevolgen van vogelgriep te beperken, met onderzoek naar een effectief vaccin en het aanscherpen van bioveiligheidsmaatregelen.'Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Vervoersverbod regio 10

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de 'regio 10'. Het gaat daarbij om de Gelderse Vallei Zuid die hierop aansluit.

Onder strikte voorwaarden geldt daar een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer