Friese en Drentse gedeputeerden praten boeren bij over stikstof

Provincie Fryslân wil in het stikstofdossier vooral insteken op boeren die verder willen. Dat zei gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) woensdagavond op een bijeenkomst van LTO Noord-afdeling Opsterland in Ureterp.

Friese+en+Drentse+gedeputeerden+praten+boeren+bij+over+stikstof
© Twan Wiermans

Fokkinga was met drie ambtenaren naar de afdelingsbijeenkomst gekomen na de reuring die enige tijd geleden was ontstaan over het Uitvoeringsprogramma Stikstof Fryslân en de hoofdlijnenbrief van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Het schoot boeren in het verkeerde keelgat dat ze in de media lazen dat de provincie 110 bedrijven in Zuidoost-Friesland wil uitkopen.

'We moeten samen voor de Friese aanpak gaan staan en niet uit de krant vernemen hoe de provincie de aanpak voor ogen heeft', vindt vertrekkend voorzitter Sytze Zwaagstra van LTO Noord-afdeling Opsterland.


Volgens een van de boeren komen zijn collega's niet meer naar bijeenkomsten omdat ze 'down zijn'. 'Ik probeer positief te blijven, maar ik word ook angstig', zei de ondernemer die jaren terug al eens zijn bedrijf verplaatste.


Beroering

Fokkinga zei de zorgen te begrijpen. Hij betreurt de gang van zaken 'ten zeerste'. 'De cijfers zijn een eigen leven gaan leiden. Het valt niet te ontkennen dat hierdoor beroering is ontstaan.'

Volgens de gedeputeerde ontbreken veel elementen in het Friese uitvoeringsprogramma stikstof nog. 'Het is nog niet af. Dit is versie 1.0. Een aantal zaken ligt nog bij de minister met wie ik tweewekelijks om tafel zit.' Het gaat nu vooral om procesbeschrijving, stelde hij. 'Het zijn de voorzichtige eerste stapjes.'


Ongeduld neemt toe

Ook in Drenthe stond deze week stikstof op de agenda. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) praatte achter gesloten deuren Provinciale Staten bij over de voortgang in die provincie. Vanuit de politiek, maar ook vanuit de belangenbehartiging neemt het ongeduld toe om nu toch eens stappen te zetten. Jumelet zegt van goede wil te zijn, maar wijst tegelijk ook naar Den Haag.


'De huidige wetgeving en planvorming bieden onvoldoende ruimte voor oplossingen en juridische zekerheid. Allereerst is er landelijk een oplossing nodig voor de PAS-melders en andere knelgevallen, die te goeder trouw hebben gehandeld. We zien als noordelijke provincies kansen voor laaghangend fruit; snelle maatregelen op het boerenerf', zegt Jumelet.

'Het blijft vooralsnog onduidelijk wat er in de toekomst wel of niet kan en dat is voor boerenbedrijven en -gezinnen onwerkbaar en onzeker.' In Drenthe zijn tot nu toe gesprekken gevoerd met twee boeren die zich willen laten uitkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer