Groningen en Drenthe luiden ook stikstofnoodklok

In navolging van veel andere provinciale landbouwcollectieven uiten ook de landbouwpartijen in Groningen en Drenthe hun frustraties richting beide provincies over de stikstofaanpak.

Groningen+en+Drenthe+luiden+ook+stikstofnoodklok
© Huisman Media

Hoewel er volgens de gezamenlijke landbouwpartijen in Groningen sprake is van een constructieve dialoog rond gebiedsproces Lieftinghsbroek, maken zij zich wel zorgen over de voortgang van de gebiedsgerichte aanpak. De taal van ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat deze voortgang 'enorm frustreren', geeft Wietse Duursma namens de partijen aan.

'Wij willen hierbij verwijzen naar de Haagse dreiging om processen over te nemen als de regio niet genoeg voortgang boekt en de inzet van dwingende instrumenten als voorkeursrecht en onteigening. Ook zijn wij van mening dat het blijven hanteren van de Kritische Depositie Waarde als graadmeter, een onwerkbaar proces oplevert.'


De organisaties in Groningen vragen het provinciebestuur daarom in bestuurlijk en politiek Den Haag een lans te breken voor ruimte voor een gedragen oplossing van de stikstofsituatie in Groningen.


'Krachtig signaal'

Ook het Drents Landbouwcollectief voelt zich genoodzaakt een 'duidelijk en krachtig signaal' af te geven. Het benadrukt dat nationale eenzijdige stikstofkoers, die nu in hoofdlijnen uitgestippeld wordt, op weinig tot geen draagvlak kan rekenen in de agrarische sector.

Daarom komt het met harde randvoorwaarden in de brief richting de Drentse Gedeputeerde Staten als geen gedwongen opkoop, landbouwgrond moet landbouwgrond blijven, het uitgebreider in kaart brengen van natuurontwikkelingen en het niet weghalen van stikstofruimte bij vergunde ontwikkelruimte van boerenbedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer