Gecorrigeerde lijst ammoniakuitstoters: maar twee boeren in top 10

Het ministerie van LNV heeft een gecorrigeerde lijst gepubliceerd van de top 100 grootste ammoniakuitstoters in Nederland. Waar in de eerder uitgebrachte lijst vijf veehouderijen in de top 10 stonden, zijn het er in de correcte versie maar twee.

Gecorrigeerde+lijst+ammoniakuitstoters%3A+maar+twee+boeren+in+top+10
© Jumbo

De veehouderijen die op de lijst staan, zijn voornamelijk pluimveebedrijven. 'Nieuw' in de top 10 zijn twee vestigingen van Suiker Unie en een fabriek van Saint Gobain Construction Products, die eerder lager op de lijst stonden.

De op de eerste lijst grootste uitstotende veehouderij, een bedrijf in Venray, is buiten de top 10 gevallen. Het stoot nog maar 36.370 kilo uit, in plaats van ruim 100.000 kilo zoals aanvankelijk naar buiten was gebracht.


De grootste stikstofuitstoter in de veehouderij is nu een bedrijf in Maasdriel. De uitstoot verschilt niet ten opzichte van de eerste lijst, maar toch staat het bedrijf hoger dan voorheen. Dit komt doordat de emissie van andere bedrijven op de lijst naar beneden is bijgesteld.


Betreurenswaardige vergissing

In een toelichting bij de verbeterde top 100 schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dat ze de vergissing betreurenswaardig vindt. Verder benadrukt ze dat de genoemde bedrijven weliswaar de grootste uitstoters van ammoniak zijn, maar dat daarmee niet is gezegd dat ze ook tot de top 100 piekbelasters op Natura 2000-gebieden behoren.

De minister stelt daarnaast dat de lijsten zijn gebaseerd op cijfers uit 2019, aangezien dit de meest recente data zijn. 'Het kan dus zijn dat de huidige situatie anders is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer