Ook Friese VVD mist realisme in stikstofaanpak Van der Wal

De brief van minister Christianne van der Wal over de stikstofaanpak zorgt voor veel onrust en onbegrip in Friesland. Dat stelt VVD-Statenlid en biologisch melkveehouder Marten Dijkstra. 'Men mist realisme, empathie en toekomstperspectief.' Eerder deze week lieten VVD Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe zich al kritisch uit over het beleid van hun partijgenoot.

Ook+Friese+VVD+mist+realisme+in+stikstofaanpak+Van+der+Wal
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

De Friese VVD-Statenfractie zet alles op alles om dit 'onzalige plan' om te buigen naar een plan dat perspectief biedt aan het Friese platteland en zijn ondernemers. 'We moeten voorkomen dat we miljarden euro's gaan uitgeven zonder een significant resultaat. Wij zien onteigenen als een maatregel die te ver gaat om het stikstofprobleem op te lossen', geeft Dijkstra aan.


Het wordt volgens hem tijd voor een realistische natuurdoelstelling en een kritische houding ten aanzien van het gevoerde beheer. 'Als je de natuurwaarden van het jaar 1900 wilt, dan zul je ook toe moeten naar de bevolkingsomvang van die tijd. Plus het daarbij behorende welvaartsniveau.'


Oorlog in Oekraïne

Met de oorlog in Oekraïne is pijnlijk duidelijk geworden dat onze voedselvoorziening kwetsbaar is, laat het VVD-Statenlid weten. 'We moeten onze geopolitieke naïviteit afschudden. Het gros van het door Friese boeren geproduceerde voedsel blijft binnen de Noord-Europese regio.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Nederland importeert zelfs meer voedsel dan het exporteert, geeft hij aan. 'De Franse president Macron riep recent al op tot een pas op de plaats voor duurzame landbouw. Door die plannen daalt de voedselopbrengst en stijgen de voedselprijzen. Zonder voedselzekerheid geen strategische autonomie.'


Inkrimpen geen doel op zich

Dijkstra roept de minister op te voorkomen dat er straks miljarden euro's besteed zijn om boeren vrijwillig dan wel gedwongen uit te kopen, terwijl Nederland nog steeds een stikstofprobleem heeft. 'In NRC van afgelopen zaterdag zei de minister: 'Inkrimpen is geen doel op zich. We sturen als overheid op doelen voor natuur, stikstof, water en bodem. Niet op minder vierkante meters, een kleinere veestapel of minder boeren.' Daar houden we Van der Wal graag aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer