Meer voedsel met keurmerk verkocht dan ooit

Het aandeel producten met een duurzaamheidskeurmerk bedroeg in 2021 21 procent van de totale foodomzet. Dat percentage is hoger dan ooit. De verduurzaming van de voedselverkopen is daarmee een trend die doorzet, concludeert onderzoeksbureau IRI in de Monitor Keurmerken Retail.

Meer+voedsel+met+keurmerk+verkocht+dan+ooit
© Twan Wiermans

De totale supermarktomzet daalde in 2021 iets ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin de verkopen in supermarkten extreem hoog waren door de coronamaatregelen. Producten met een duurzamer keurmerk daalden ook iets in totale omzet (-1,2 procent), maar minder sterk dan de totale foodomzet, die met 2,1 procent afnam. Daardoor nam het aandeel van duurzamere keurmerken dus verder toe.

'De groei in aandeel zal verder doorzetten de komende jaren', verwacht ketenmanager Maurits Steverink. 'Onder andere door de algehele omschakeling van kip naar het Beter Leven-keurmerk met 1 ster. Op dit moment bestaat ruim 20 procent van de kip uit producten met een Beter Leven-keurmerk en dit zal eind 2023 naar 100 procent gaan. Daarnaast zal ook de warme belangstelling voor biologisch vanuit de markt, de Europese Unie en de Nederlandse overheid een positief effect hebben.'


Met een duurzaamheidsaandeel van ruim 81 procent blijft eieren de meest duurzame categorie. Vis is echter aan het inlopen. In deze categorie bestond in 2021 ook al ruim 79 procent van alle verkopen uit producten met een duurzamer keurmerk. Koffie/thee is de derde grootse categorie in omzetaandeel met 49,6 procent. Binnen vlees en vleeswaren groeide het duurzaamheidsaandeel naar 44,1 procent.

De groei in duurzamere omzet in de productgroep 'overig food' werd in 2021 gedreven door de groei in babyvoeding, snoep, koek en biscuit, ijs en dranken. Het Beter Leven-keurmerk blijft veruit het grootste keurmerk met 2,7 miljard euro omzet. Maar de keurmerken ASC en Biologisch laten de sterkste groei zien over 2021 met respectievelijk 5,4 procent en 0,5 procent.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer