Twee nieuwe appelrassen met allergiekeurmerk

Duitse onderzoekers van de universiteiten uit Osnabrück en München hebben twee nieuwe appelrassen veredeld. Deze soorten roepen bij consumenten met een appelallergie geen allergische reacties op. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Twee+nieuwe+appelrassen+met+allergiekeurmerk
© Twan Wiermans

Naar verwachting liggen beide rassen in 2025 of 2026 in de winkel. De appelsoorten worden voorzien van een European Center for Allergy Research Foundation (Ecarf)-keurmerk. Dat is een Europees keurmerk voor producten die mensen met een bepaalde allergie veilig kunnen eten.

Appels bevatten vier allergenen, waarvan er twee een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen. Gevoeligheid voor deze allergenen gaat vaak samen met die voor stuifmeel van berkenbomen. In het veredelingsproces selecteerden de onderzoekers kruisingsouders met een zo laag mogelijk gehalte van deze twee allergenen.

De vruchten van de uiteindelijke kruising zijn getoetst in het universitair ziekenhuis van Berlijn. Mensen met een gevoeligheid voor appelallergenen aten daar kleine, maar oplopende hoeveelheden van de appel. De eters vertoonden daar geen bekende verschijnselen als jeuk en tintelingen in de mond, eventueel in combinatie met opgezwollen slijmvlies en lippen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer