Areaalgroei biodynamische landbouw zet door

Het areaal biodynamische landbouw steeg het afgelopen jaar met 11 procent tot 8.730 hectare. Hiermee bestrijkt deze vorm van landbouw 11 procent van het totale biologisch areaal in Nederland.

Areaalgroei+biodynamische+landbouw+zet+door
© Han Reindsen

Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland, inclusief omschakelende bedrijven, nam toe van 143 naar 152. Ook het aantal handelsbedrijven met een Demeter-licentie is flink toegenomen van 87 naar 97. De cijfers staan in de nieuwe Demeter Monitor 2020/2021 die donderdag is gepubliceerd.


Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan strengere voorwaarden dan de biologische. Zo is minimaal 10 procent van het areaal ingericht om biodiversiteit te ondersteunen en mag er veel minder stikstof worden bemest: slechts 112 kilo stikstof per hectare.


Distributievoorwaarden

Stichting Demeter heeft vorig jaar distributievoorwaarden geïntroduceerd voor handelsbedrijven die Demeter-producten verkopen. Zij dienen zich actief met de uitgangspunten en de ontwikkeling van Demeter te verbinden en zich in te zetten voor onder andere eerlijke sociaaleconomische verhoudingen en duurzame ontwikkeling, onder meer door 'ontwikkelgesprekken' te organiseren.

De nieuwe distributievoorwaarden komen voort uit de collegiale toetsingsgesprekken die boeren al vele jaren in groepen voeren over hun ontwikkelingsdoelen en hun verbinding met de uitgangspunten van de biodynamische landbouw.


Omzet boerderijwinkels

Stichting Demeter heeft geen exacte verkoopcijfers tot haar beschikking. Wel is er inzicht in de omzet van verpakte en verwerkte Demeter-producten, dus exclusief alle onverpakte AGF-producten. Daar steeg vooral de omzet bij boerderijwinkels van 2,5 naar 3,2 miljoen euro, een groei van 28 procent. Dat komt mede door aandacht voor gezonde voeding tijdens de coronacrisis.

De Demeter Monitor komt jaarlijks tot stand in samenwerking met de BD-Vereniging, stichting BD Grondbeheer, stichting Kraaybeekerhof en Aeres Warmonderhof. Als biodynamische beweging werken zij intensief samen op het gebied van opleiding, training en ontwikkeling intensief.

BD Grondbeheer zet zich in voor het veiligstellen van gronden voor biodynamische landbouw en hulp bij bedrijfsopvolging. Inmiddels pachten twintig BD bedrijven hun grond via stichting BD Grondbeheer, in totaal 543 hectare, gefinancierd via schenkingen en de uitgifte van obligaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer