Rabo Carbon Bank verkoopt eerste Nederlandse carbon credits

De eerste credits van de Rabo Carbon Bank op Nederlandse bodem zijn verkocht aan verzekeringsdochter Interpolis, de energiebedrijven Vattenfall en Greenchoice en de zuivelbedrijven Hoogwegt en Interfood.

Rabo+Carbon+Bank+verkoopt+eerste+Nederlandse+carbon+credits
© Twan Wiermans

Het geld van de carbon credits gaat voor 90 procent naar deelnemende boeren die hun boerenbedrijven verduurzamen en daarmee CO2 besparen. Dit is onderdeel van het eerste pilotproject van Rabobank op Nederlandse en Amerikaanse bodem met het verminderen van broeikasgassen door agrarisch ondernemers.

Melkveehouders en akkerbouwers kregen in juni 2021 een voorschot van de Rabo Carbon Bank om te verduurzamen. Sindsdien ploegen ze minder diep, gebruiken ze minder kunstmest of zaaien ze kruidenrijk grasland. Samen met projectpartner Wij.land begeleidt Rabo Carbon Bank de melkveehouders met het nemen van de maatregelen op hun bedrijf.

CEO Barbara Baarsma geeft leiding aan de Rabo Carbon Bank. Volgens haar worden boeren bij de aanpak van klimaatverandering te vaak gezien als onderdeel van het probleem, waar ze juist ook onderdeel van de oplossing zijn.

'Door de opbrengsten van de credits kunnen boeren investeren in de transitie naar een duurzame landbouw. Verduurzaming van de landbouw ligt niet alleen bij de boer. Dat vindt niet alleen Rabobank, maar vinden ook onze klanten die de credits hebben gekocht en daarmee verduurzaming voor deelnemende boeren rendabel maken', aldus Baarsma.

Lessen delen

Wij.land berekent de klimaatwinst en zorgt er samen met de Rabo Carbon Bank voor dat de lessen uit het project worden gedeeld met andere boeren en geïnteresseerden. Om in aanmerking te komen voor de carbon credits stelt Rabo Carbon Bank eisen aan de bedrijven waarmee de bank samenwerkt. Zo committeren ze zich allemaal aan een CO2-reductie in hun eigen bedrijfsvoering en ook in de toeleveringsketen.

De pilot in Nederland en de Verenigde Staten begint aan het tweede jaar en duurt in totaal drie jaar. Baarsma: 'Dit is de toekomst van het boerenbedrijf. Door regeneratief te boeren, verbetert de biodiversiteit en daarmee de voedingswaarde van de producten en worden boeren beloond voor hun ecosysteemdiensten. Om daarmee de door ons allemaal gewenste overgang naar een duurzame landbouw te maken, moet wel de prijs van een credit omhoog en de werklast, zoals het verzamelen van data, moet omlaag. Daar werken we nu aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer