Landbouwministers willen koolstoflandbouw ook voor kleine boer

De Europese landbouwministers vinden dat koolstoflandbouw ook voor kleine boerenbedrijven haalbaar moet zijn. Dat meldden zij onlangs tijdens een informele bijeenkomst van de landbouwministers.

Landbouwministers+willen+koolstoflandbouw+ook+voor+kleine+boer
© Europese Unie

EU-eurocommissaris Janusz Wojciechowski deelde op die bijeenkomst de zorgen van kleinschalige boeren. Zij vrezen dat zij niet zullen profiteren van de koolstofkredieten, waarbij CO2-uitstotende bedrijven telers betalen om koolstof in de bodem vast te leggen. De kleine ondernemers vrezen dat de EU met de verkoop van de carbon credits grondspeculatie in de hand werkt, waarbij sommige partijen veel land in bezit zullen krijgen en kleine boeren het onderspit delven.


Wojciechowski zei daarop dat niemand mag worden uitgesloten. Ook de Franse landbouwminister Julien Denormandie benadrukte dat de kleine ondernemingen met koolstoflandbouw aan de slag kunnen, waarmee hij suggereerde dat de administratieve vereisten voor boeren om aan te haken bij een koolstofregelingen eenvoudiger worden. Frankrijk werpt zich in Europa op als voortrekker op het gebied van koolstoflandbouw. Denormandie wil zijn eigen ministerie dit jaar CO2-neutraal hebben.

De Europese Commissie werkt aan wetgeving om koolstoflandbouw mogelijk te maken. Daarvoor zijn de afgelopen tijd diverse overleggen gevoerd met onder meer de landbouwministers uit de 27 lidstaten. Op woensdag vond een besloten overleg plaats. Eurocommissaris Frans Timmermans verklaarde eerder groot voorstander te zijn van koolstoflandbouw. Hij heeft dit opgenomen in zijn Green Deal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer