Overijssel dringt bij minister aan op duidelijkheid en perspectief voor landbouw

Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) vraagt het Rijk om duidelijkheid en perspectief te bieden aan agrarisch ondernemers, PAS-melders te legaliseren en maatwerk mogelijk te maken. Dat is volgens de gedeputeerde nodig om de grote opgave die er ligt om de natuur te versterken middels de gebiedsgerichte aanpak te laten slagen.

Overijssel+dringt+bij+minister+aan+op+duidelijkheid+en+perspectief+voor+landbouw
© Twan Wiermans

Met deze reactie reageert Ten Bolscher namens het college van Gedeputeerde Staten op het opschorten van deelname aan de gebiedsprocessen door LTO Overijssel. De LTO-afdelingen deden dat met name naar aanleiding van een Kamerbrief van minister Christianne Van der Wal voor Natuur en Stikstof over het stikstofbeleid.

Ten Bolscher geeft aan begrip te hebben voor de reactie van de boeren. 'Ik kan me, na de afgelopen jaren van onzekerheid, de teleurstelling bij de agrariërs goed voorstellen. LTO-leden hebben ondertussen besloten om deelname aan de Gebiedsgerichte Aanpak 'on hold' te zetten. Andere organisaties hebben ook nadrukkelijk hun zorgen geuit. Die zorgen deel ik en daar blijf ik ook aandacht voor vragen in overleggen met andere provincies en de ministers', aldus de gedeputeerde.


De stikstofbrief van Van der Wal benoemt volgens Ten Bolscher heel veel zaken, maar de gehoopte duidelijkheid en het perspectief ontbreekt. Hij stelt dat er geen compleet beeld wordt geschetst van wat er moet gebeuren en wat wel kan.

Ten Bolscher: 'In de gesprekken die ik wekelijks met agrariërs voer op hun bedrijf wordt soms schrijnend duidelijk hoe zeer de onzekerheid over hun toekomst en die van hun gezinnen ze aangrijpt. Dat heb ik de afgelopen dagen ook weer nadrukkelijk ervaren.'

In zijn reactie pleit Ten Bolscher daarom voor meer aandacht voor boeren die door willen gaan, een snelle legalisatie van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders, plus meer maatwerk en ruimere fiscale mogelijkheden voor bedrijven die willen stoppen.


Alle sectoren moeten meedoen

Overijssel vindt bovendien dat alle sectoren mee moeten doen om de gezamenlijke natuurdoelen te realiseren, dus niet alleen de agrarische sector. Ook wil de provincie minder schotten tussen de financiële middelen voor opkoop, afwaardering van grond, technische innovatie en natuurinclusieve landbouw.

'We hebben geen belang bij afzonderlijke regelingen maar hebben behoefte aan ontschotte middelen, zodat we samen met de gebieden naar een passende oplossing kunnen zoeken waarmee we doelen kunnen realiseren', aldus gedeputeerde Ten Bolscher.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer