Stikstofoverleg Gelderland op losse schroeven

De zorgen vanuit de landbouw zijn groot. Het perspectief voor de landbouw ontbreekt op dit moment. Dat zet het stikstofoverleg tussen boeren en provincie Gelderland onder druk. Dit staat in een brandbrief die het Gelders Landbouw Collectief heeft overhandigd aan landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA).

Stikstofoverleg+Gelderland+op+losse+schroeven
© Vidiphoto

De brief gaat voornamelijk over het stikstofbeleid van het kabinet. De punten uit de brief zijn al in een gezamenlijk overleg besproken met de gedeputeerde.

Volgens het Gelders Landbouw Collectief is het hoog tijd voor zinvol beleid gebaseerd op gedegen gebiedsanalyses, met innovatie als volwaardige optie. Belangrijkste elementen uit de brief van het collectief zijn een gedegen monitoring van de natuur, stoppen met een rigide toepassing van de kritische depositiewaarde, een snelle oplossing voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en andere knelgevallen en perspectief voor de agrarische sector. Behoud van voldoende landbouwgrond speelt hierin een essentiële rol.


Eigen Gelderse aanpak

Uit het gesprek tussen boeren en Drenth blijkt dat er vooralsnog te weinig mogelijkheden voor provincie Gelderland zijn om substantieel af te wijken van het rijksbeleid. De gedeputeerde maakt zich sterk voor een eigen Gelderse aanpak. Die aanpak lijkt niet ver bij die van het Gelders Landbouw Collectief vandaan te liggen.

Vraag blijft of het Rijk voldoende ruimte biedt voor deze aanpak. Het Gelders Landbouw Collectief steunt de provincie in haar wens om tot afspraken te komen met het Rijk over meer perspectief voor de landbouw en werkbare kaders zoals omschreven in de brandbrief.


Nog wel aanknopingspunten

Zowel de provincie als het collectief ziet vooralsnog aanknopingspunten om met elkaar het gesprek hierover door te zetten. Er moet wel snel duidelijkheid komen over welke ruimte de provincie heeft en krijgt van Den Haag.

Ook de resultaten van het debat in de Tweede Kamer zijn volgens het collectief daarbij van belang. Ontbreekt het ook na het vervolggesprek aan voldoende perspectief, dan zal de landbouw in Gelderland zijn deelname aan de gebiedsgerichte aanpak in Gelderland opschorten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer