Minister kan PAS-melders niet sneller legaliseren dan ze nu doet

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof kan de PAS-melders niet sneller legaliseren dan nu gebeurt. Het proces is te ingewikkeld. Dat maakte ze dinsdag kenbaar tijdens het vervolg van het debat over de kabinetsplannen voor de landbouw.

Minister+kan+PAS%2Dmelders+niet+sneller+legaliseren+dan+ze+nu+doet
© Dirk Hol

Vrijwel alle partijen vroegen de minister om de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders snel te legaliseren en met een duidelijk perspectief voor agrarisch ondernemers te komen. 'Het is een bom onder het beleid', stelde Roelof Bisschop (SGP). 'Het is het perspectief van een betonnen muur.' Ook organisaties in de land- en tuinbouw, waaronder LTO Nederland, hadden aangedrongen op legalisatie en perspectief. Stichting Stikstofclaim kwam met een andere oplossing op de proppen.

Van der Wal antwoordde dat ze de legalisering niet meer kan bespoedigen dan ze al doet. 'Ik voel enorm veel urgentie. Ik ben in volle vaart bezig. Ik ben aan het versnellen door de gebiedsprocessen op gang te brengen, door de aankoopregelingen aantrekkelijk te maken en de piekbelasters naar voren te halen.'


De minister heeft de provincies gevraagd zich zo spoedig mogelijk te melden als ze stikstofruimte hebben. 'Maar het eerlijke verhaal is, ik weet niet hoe ik nog meer moet versnellen. Als iemand weet hoe het sneller kan, binnen de kaders van het coalitieakkoord, meld het. Het is een enorme opgave.'


Keiharde boodschap

Diverse Kamerleden vonden dat de minister de nadruk op opkoop en onteigening had gelegd. Van der Wal zag dat anders. 'Ik snap dat wel omdat daar de meeste zorgen zitten. Ik maak een keuze door niet in wollige taal te praten en daarmee een maatregel die ik niet kan uitsluiten weg te moffelen om maar draagvlak in de sector te houden. Het is een keiharde boodschap.'

Van der Wal zegt dat ze er alles aan gaat doen om onteigenen te voorkomen. 'In sommige gebieden is de staat van de natuur slecht. Het is de vraag of we kunnen waarmaken dat onteigening daar is te voorkomen. Ik denk niet dat ik dat kan waarmaken. Maar als het precies zo uitkomt dat er in zo'n gebied veel boeren geen opvolger hebben, halen we de doelen zonder onteigenen.'


Van der Wal ging ook nog in op de latente ruimte. 'Het is zo'n ingewikkeld onderwerp. We willen niet dat vergunningen die al jaren op de plank liggen worden ingezet. Tegelijkertijd wil je ondernemers ruimte geven voor ondernemerschap. We zijn erover in gesprek met de provincies. Voor de zomer kom ik met een brief met meer informatie.'


Perspectief

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ging tijdens hetzelfde debat in op het perspectief. Het is volgens hem nodig om de landbouw mogelijk te maken. Ook hij stelt dat hij in juni meer bekend kan maken. 'We zijn bezig met het neerzetten van de lijnen. Het coalitieakkoord benoemt dat kringlooplandbouw de toekomstkoers is van de Nederlandse landbouw.'

'De term heeft een bredere betekenis dan het sluiten van plantaardige en dierlijke kringlopen', verduidelijkte de minister. 'Het gaat om het tegelijkertijd realiseren van een beter verdienvermogen voor boeren en tuinders en minder schadelijke emissies aan bodem en water. En om het verbeteren van de biodiversiteit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer