LTO-afdelingen Overijssel willen uit gebiedsproces stappen

De Overijsselse LTO Noord-afdelingen willen voorlopig niet meer deelnemen aan de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Overijssel. Ze zijn van plan een brief aan de Statenleden te sturen waarin de afdelingen aangeven dat ze geen perspectief meer zien in het gebiedsproces.

LTO%2Dafdelingen+Overijssel+willen+uit+gebiedsproces+stappen
© Burt

De afdelingsbestuurders van LTO Noord in Overijssel en leden van het regiobestuur Oost kwamen woensdagavond bij elkaar. Ze bespraken daar de brief die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. Ze vroegen zich af wat dit betekent voor de agrarische sector en voor de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Overijssel.

Conclusie van de afdelingen is is dat ze momenteel geen aanknopingspunten meer zien die perspectief bieden aan de agrarische sector en evenmin aan individuele boeren en tuinders. De minister houdt onverkort vast aan de kritische depositiewaarde, die in de ogen van de afdelingen onhaalbaar is.

'Ook heeft Van der Wal geen oplossing voor de PAS-melders en andere knelgevallen en biedt de sector geen verdienmodellen. Bovendien dreigt de minister met ingrijpen als de gebiedsgerichte aanpak onvoldoende resultaat oplevert. Het Rijk kan de provincie overrulen. De provincie is dan de regie en zeggenschap kwijt', zo willen de afdelingen de Statenleden meegeven.


Perspectief geboden

Een en ander betekent dat de afdelingen van plan zijn hun deelname aan de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Overijssel stop te zetten. 'Er is geen perspectief, vinden de bestuurders. Ze zijn bereid weer deel te nemen als de agrarische sector weer perspectief wordt geboden.

De afdelingen willen een dringende oproep doen aan de Statenleden om de boeren te helpen om uit deze impasse te komen. De agrarische sector mag volgens de Overijsselse LTO Noord-leden niet het kind van de rekening worden van het landelijke stikstofbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer