Stoppen dreigt voor duizenden Brabantse boeren

Zo'n 1.500 boeren in Noord-Brabant stoppen binnen twee jaar. Nog eens 2.200 boeren moeten een vergunning aanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van Connecting Agri & Food in opdracht van provincie Noord Brabant. Noord-Brabant telt in totaal 4.300 veehouderijbedrijven.

Voorzitter Wim Bens van ZLTO is bezorgd. 'Dat betekent een onmogelijke opgave voor onze veehouders. Ik begrijp de onrust bij onze achterban', zegt hij.

De oorzaak van deze hoge cijfers is het stallenbeleid van de provincie. Op 1 januari 2024 moeten stallen voldoen aan vernieuwde emissie-eisen voor stikstof. Op 90 procent van de melkveehouderijen moeten nog stalaanpassingen worden gedaan. Voor melkgeitenhouderijen is dat 75 procent en voor varkenshouderijen 72 procent.


Aanpassingen financieren

'Dat gaat niet lukken. Daar ben ik van overtuigd', constateert Bens. 'We weten hoe lastig het is om een vergunning aan te vragen, maar in veel gevallen moet je ook de aanpassingen nog financieren en vervolgens moet je het nog uitvoeren. Dat allemaal in anderhalf jaar tijd. Dat is onmogelijk.'


Provincie Noord-Brabant wil eerder gebruikmaken van de 25 miljard euro van het Rijk voor de transitie naar een circulaire landbouwsector. 'Noord-Brabant is een belangrijke provincie als het om voedselproductie gaat. Ik zou zeggen dat er dan een kwart van naar Noord-Brabant moet', zegt de ZLTO-voorzitter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer