Fruittelers bekijken vorstschade van dag tot dag

'Het is nog veel te vroeg om een goede inschatting te maken, maar dat de fruitteelt schade heeft geleden door de nachtvorst van afgelopen weekend is duidelijk', zegt Tonnie van Kessel van Agro Buren. Het slechte weer in de dagen erna verkleint de kansen op een goede zetting voor sommige teelten.

Fruittelers+bekijken+vorstschade+van+dag+tot+dag
© Twan Wiermans

Kersen, pruimen en appels hebben het meest geleden. Conference heeft evenveel schade opgelopen, maar dit perenras heeft als voordeel dat het zelfs na beschadiging nog vruchten kan geven. 'Kersen kun je niet beregenen', zegt Van Kessel. 'Deze telers zetten windmachines of vuurpotten in.'

De meesten hebben gebruikgemaakt van overkappingen om de kersenbloesem te beschermen. 'Dat scheelt zo'n 2 tot 3 graden. In enkele gevallen zijn de kappen gescheurd door het gewicht van de sneeuw', geeft hij aan. Over het algemeen leidde de sneeuw nauwelijks tot schade. Eerder zorgde de witte deken voor een beschermend isolatielaagje.


Helft bevroren

Pruimenteler Frederik Bunt uit het Gelderse Slijk-Ewijk bekeek maandag de vorstschade in zijn pruimenboomgaard in Valburg. Volgens Bunt was het kouder dan de officiële cijfers van het KNMI. Bunt, eveneens voorzitter van de NFO-productgroep Houtig kleinfruit en Steenfruit, verwacht dat op plekken met veel bloesem zeker de helft bevroren is.

Pruimen- en kersentelers kunnen weinig doen om nachtvorst te bestrijden, constateert hij. Vuurpotten zijn inmiddels te duur en ventilatoren onvoldoende voorhanden. Bunt gebruikt in Valburg grondberegening om de ergste kou tegen te gaan. In de nacht van zaterdag op zondag heeft hij bijna twaalf uur aaneen beregend.


Regen na vorst

Fruittelers in het midden van het land meldden het vaakst schade. Daar heeft de vorst het hardst toegeslagen. Belgisch-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen laten een zelfde beeld zien. De schade kan er wel groter uitvallen, omdat er minder beregend kan worden, vooral in het midden van het land. Het donkere, regenachtige weer van de dagen na de vorst, verkleint de kansen op een goede zetting voor sommige teelten.

Vooral de Xenia en Beurré Alexander Lucas (beter bekend als Lucassen) met volop open bloemen, hebben moeite met de zetting. Die krijgen de nodige extra ondersteuning van aminozuren en voedingsstoffen. Fruittelers hopen dat de verwachte hogere temperaturen en meer zon de komende week de overgebleven bloemen in volle bloei zetten.


Van alle tijden

Van Kessel is niet al te pessimistisch. 'Bomen hebben een mechanisme dat zichzelf corrigeert. Overgebleven bloemen kunnen zich over het algemeen beter zetten, doordat ze meer energie krijgen door het wegvallen van een deel van de bloesem. Ook zie je dat bij Conference dat het klokhuis van beschadigde bloemen nog wel tot zetting komt. Het is dus nog veel te vroeg om te zeggen wat de werkelijke schade is, of dat we kunnen spreken van een lagere fruitproductie. We worden van dag tot dag wijzer.'

Het idee leeft dat nachtvorst steeds vaker schade aanricht in de fruitteelt. Van Kessel is het daar niet mee eens. 'Vorst is iets van alle tijden, elk voorjaar weer voeren telers een gevecht. Wel kun je stellen dat de vorst eerder plaatsvindt, in maart in plaats van rond IJsheiligen. Nadeel is dat de nachten in maart nog lang zijn, wat betekent dat telers meer uren moeten beregenen. Daarvoor moeten ze voldoende water tot hun beschikking hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer