Flevoland geeft gas bij inzaai suikerbieten

Bietentelers in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland hebben afgelopen week bijna 40 procent van hun areaal suikerbieten ingezaaid. In deze regio zit nu vrijwel al het bietenzaad in de grond. Dat blijkt uit de zaaigegevens voor 2022 van Cosun Beet Company.

Flevoland+geeft+gas+bij+inzaai+suikerbieten
© Wim van Vossen

De afgelopen week is bijna 20 procent van het totale bietenareaal in Nederland ingezaaid. Dat is bijna de helft minder dan de week daarvoor. Landelijk lijken de bietentelers terughoudender voor wat betreft de inzaai vanwege de nattere en ook koudere omstandigheden op het land.

De totale inzaai aan het begin van deze week was bijna 72 procent. Naast Flevoland zijn de meeste suikerbieten, veelal meer dan 90 procent, ingezaaid in het Zuidwesten. Op de noordelijke zandgronden en de noordelijke dal- en veengronden is de inzaai nu net over de helft.


Vorstschade goed monitoren

Ondertussen adviseert het IRS de bietentelers om de eventuele gevolgen van de koude nacht van zaterdag op zondag goed te monitoren. Plaatselijk daalden de temperaturen op 10 centimeter boven de grond tot meer dan 10 graden onder nul. Met name bij bietenplantjes die nog maar net boven staan, kan daardoor vorstschade optreden.


Plaatselijk daalden de temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag op 10 centimeter boven de grond tot meer dan 10 graden onder nul.
Plaatselijk daalden de temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag op 10 centimeter boven de grond tot meer dan 10 graden onder nul. © Weerplaza

Om een goed beeld te krijgen van de opkomst van de suikerbieten en van de mogelijke schade kunnen bietentelers telstroken aanleggen. Het IRS legt uit dat de kans op vorstschade groter is op percelen met een droog en los zaaibed dan op vochtige gronden die goed zijn aangedrukt. Door vorst beschadigde kiemplantjes zijn vaak bruin tot zwart verkleurd en vertonen insnoering op de grens tussen grond en lucht.


Wel of niet overzaaien

Voor de inschatting van de schade is het belangrijk om na te gaan hoeveel plantjes de potentie hebben om zich te herstellen. Een aanwijzing hiervoor is de aanwezigheid van een groen groeipunt in de kiemplantjes. Om een beslissing te nemen over het wel of niet overzaaien van de suikerbieten, kunnen bietentelers gebruikmaken van de IRS-overzaaiapplicatie.


Klik voor compleet overzicht uit- en overzaai op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer