Op de valreep suikerbieten nog afdekken

Akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee in het Groningse Onstwedde neemt vanwege de vorst geen risico. Een of twee dagen voordat zijn suikerbieten worden opgehaald, dekt hij ze nog af met zwart landbouwplastic.

Op+de+valreep+suikerbieten+nog+afdekken
© Koos van der Spek

'Vier man zijn ongeveer twee uur bezig om deze bult van zo'n 900 ton suikerbieten af te dekken. Dat gaat nog redelijk vlot en vanwege de naderende vorst zijn we toch al de hele dag bezig met het onderstoppen van vooral zetmeelaardappelen', geeft Sandee aan.


Medewerkers van loon- en akkerbouwbedrijf Sandee zijn bezig met het afdekken van een bult met zo'n 900 ton suikerbieten.
Medewerkers van loon- en akkerbouwbedrijf Sandee zijn bezig met het afdekken van een bult met zo'n 900 ton suikerbieten. © Koos v.d. Spek

De grote bult met bieten van een perceel van ruim 11 hectare ligt op een laadplaats in Oude Pekela. Sandee had verwacht dat de bieten dinsdag zouden worden opgehaald, maar vanwege een storing bij de suikerfabriek in Vierverlaten wordt het een dag later. 'Het is jammer dat we kort voor afleveren er nog werk aan hebben, maar het is niet anders. We kunnen het risico ook niet lopen op vorstschade.'


Winddicht af te dekken

De suikerbieten zijn tien dagen geleden gerooid, zegt Sandee. Ze zijn volgens de akkerbouwer ondanks de late rooidatum mooi schoon de grond uitgekomen. Voor het hele land adviseert Cosun Beet Company om de suikerbieten winddicht af te dekken. Voor Groningen worden drie nachten met lichte vorst voorspeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer