Calamiteitenregeling bietentelers van kracht door vorstschade

Door de vorst van de afgelopen dagen is er lokaal flinke vorstschade ontstaan aan de suikerbieten die nog op het land staan. Ook zijn bietenhopen niet of niet op tijd afgedekt. Cosun komt daarom telers tegemoet met een calamiteitenregeling.

Calamiteitenregeling+bietentelers+van+kracht+door+vorstschade
© Niels van der Boom

Bieten met vorstschade kunnen met de huidige leveringsvoorwaarden niet worden geleverd. Vanwege het collectieve belang geeft Cosun de mogelijkheid bieten met vorstschade onder aanvullende voorwaarden te leveren. De calamiteitenregeling is open vanaf 23 december tot 31 december.


Telers kunnen zich via het ledenportaal van Cosun aanmelden voor de calamiteitenregeling. Akkerbouwers die nog bieten moeten leveren, ontvangen een brief met voorwaarden. De aangemelde bieten worden met voorrang verladen. De komende dagen blijft het vriezen. Aankomend weekend wordt veel regen verwacht. Daarna geven de weersvooruitzichten wederom lichte vorst aan.


Suikergehalte daalt

Uit de campagnecijfers van afgelopen week blijkt dat het suikergehalte licht begint te dalen. In de meeste gebieden noteerde het gehalte onder 17 procent. Alleen op de Groningse zand- en kleigronden is het suikergehalte nog respectievelijk 17,2 en 17 procent. Het noorden van Overijssel blijft achter met 16,1 procent.


Het tarrapercentage bleef in vrijwel alle regio's stabiel. Opvallend is wel de forse stijging in de regio Salland en Twente. Daar steeg het percentage in een week tijd van 10,5 naar 22 procent. De winbaarheidsindex blijft vooralsnog stabiel, met in de meeste gebieden nog waardes boven 90 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer