Milcobel%2Dleden+stemmen+deel+bestuur+naar+huis
Nieuws
© Twan Wiermans

Milcobel-leden stemmen deel bestuur naar huis

De leden van het Belgische zuivelconcern Milcobel hebben niet ingestemd met de herbenoeming van voorzitter Dirk Ryckaert en vicevoorzitter Kris D'haemer in het bestuur van de coöperatie.

Volgens het Vlaams infocentrum land-en tuinbouw (Vilt) heeft dat te maken met onvrede over de Milcobel-melkprijs die al langer achterblijft op die van de concurrentie. In december was dat ook een van de redenen waarom topman Peter Koopmans van het concern moest vertrekken. Milcobel is de grootste zuivelcoöperatie van België. De melkveehouders die zijn aangesloten produceren meer dan 40 procent van de totale hoeveelheid Belgische melk. De coöperatie heeft 2.525 melkveehouders als lid en heeft tweeduizend medewerkers op zeven productielocaties.

De Algemene Vergadering besliste om een dividend van 2 procent uit te keren op het ledenkapitaal van de aangesloten vennoten-leveraars. De termijn van twee andere bestuursleden werd wel verlengd. Het gaat om Betty Eeckhaut en Luc Van Laer die ook de komende vier jaar de leden in het bestuur zullen vertegenwoordigen. De Raad van Bestuur van Milcobel gaat nu voorlopig verder met zeven leden onder voorzitterschap van melkveehouder Betty Eeckhaut. Ze vervult deze rol op ad interim-basis.


Minder omzet, meer winst

De omzet van Milcobel daalde licht van 1,26 miljard euro in 2018 naar 1,23 miljard euro in 2019. De winst lag iets hoger dan een jaar eerder. Die steeg van 2,22 miljoen naar 2,55 miljoen euro. Het aantal aangesloten melkveehouders bij Milcobel daalde van 2.600 naar 2.525 in 2019. Samen leverden zijn 1,65 miljard liter melk.

Tijdens de Algemene Vergadering konden de leden kennismaken met de nieuwe bestuursvoorzitter Nils van Dam, die sinds 19 mei aan het roer van het bedrijf staat. Hij sprak de intentie uit om nauw samen te werken en de handen in elkaar te slaan om te bouwen aan een sterke en rendabele toekomst voor Milcobel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer