Belgisch protest tegen lage melkprijs Milcobel

Rond de zestig Belgische melkveehouders hebben donderdag geprotesteerd bij de Ysco-fabriek van Milcobel in Langemark. Ze eisen een hogere melkprijs en een beter bestuur van de coöperatie, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

Belgisch+protest+tegen+lage+melkprijs+Milcobel
© Twan Wiermans

Op dit moment ontvangen de melkveehouders die leveren aan Milcobel 27 euro voor 100 liter melk. Dat is aanzienlijk lager dan bij andere melkverwerkers in Europa. De directie heeft met een delegatie van de protesterende boeren gesproken, weet VILT. Een hervormingsplan, dat in oktober wordt gepresenteerd, moet er voor zorgen dat de prijs van Milcobel weer concurrerend wordt.

Het rommelt al langer bij Milcobel. In juni werden de voorzitter en vicevoorzitter naar huis gestuurd tijdens de algemene ledenvergadering. Hun termijn werd niet verlengd, terwijl ze wel beschikbaar waren. In december 2019 was de lage melkprijs ook een van de redenen waarom topman Peter Koopmans moest vertrekken.
Kosten besparen

Koopmans werd in het voorjaar opgevolgd door Nils van Dam. Hij kondigde in juli een plan aan om flink te snijden in de kosten van het bedrijf. Hij wil onder meer de bedrijfssctructuur vereenvoudigen. Dit jaar wil Milcobel 5 procent besparen op de kosten. Vanaf 2021 moet er minstens 10 procent worden bespaard.

Milcobel is de grootste zuivelcoöperatie van België. De melkveehouders die zijn aangesloten, produceren meer dan 40 procent van de totale hoeveelheid Belgische melk. De coöperatie heeft 2.525 melkveehouders als lid en heeft tweeduizend medewerkers op zeven productielocaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer