Milcobel snijdt flink in de kosten

De Belgische zuivelonderneming Milcobel gaat reorganiseren en wil op deze manier kosten besparen. De nieuwe bestuursvoorzitter Nils van Dam gooit hiermee het roer om en wil de bedrijfsstructuur vereenvoudigen.

Milcobel+snijdt+flink+in+de+kosten
© Twan Wiermans

Als eerste wordt het mes gezet in het hogere management van het bedrijf, waardoor aan de top 10 procent bespaard wordt. Binnen Milcobel is het al langer onrustig. Vorige maand werden de voorzitter en vicevoorzitter nog naar huis gestuurd tijdens de algemene ledenvergadering.

Hun termijn werd niet verlengd, terwijl ze wel beschikbaar waren. Er is onvrede over de Milcobel-melkprijs die al langer achterblijft bij die van de concurrentie. In december was dat ook een van de redenen waarom topman Peter Koopmans moest vertrekken.


Zijn opvolger Nils van Dam is nu zes weken aan de slag bij het zuivelconcern. 'Omdat we onze mensen aansporen om efficiënter en kostenbewust te werken, moeten we als management zelf het goede voorbeeld geven', geeft hij als toelichting op het saneringsplan. 'Het executive committee slankt dan ook af van elf naar acht functies.'


10 procent minder kosten

Die besparingen trekt Van Dam ook door in andere facetten van de organisatie, zoals interim-managers, externe consultants of het beperkt invullen van vacatures. 'Onze ambitie is om dit jaar nog 5 procent te besparen op onze vaste kosten. Voor 2021 beoog ik een besparing van minstens 10 procent', meldt hij in een persverklaring. 'Bovendien is Milcobel in 2020 een transformatieproject gestart dat volgend jaar z'n vruchten zal afwerpen.'

Milcobel is de grootste zuivelcoöperatie van België. De melkveehouders die zijn aangesloten, produceren meer dan 40 procent van de totale hoeveelheid Belgische melk. De coöperatie heeft 2.525 melkveehouders als lid en heeft tweeduizend medewerkers op zeven productielocaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer