Borgstellingsregeling lichtpuntje voor glastuinbouwsector

Het glastuinbouwcluster, de banken en het ministerie van LNV gaan op korte termijn onderzoeken of een borgstellingsregeling kan voorkomen dat glastuinbouwbedrijven failliet gaan. Dat hebben Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland woensdag bekendgemaakt. Ze spreken van een 'lichtpuntje'.

Borgstellingsregeling+lichtpuntje+voor+glastuinbouwsector
© Dirk Hol

Veel ondernemers zitten in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen en de zorgwekkende situatie waarin veel teeltbedrijven zich bevinden vanwege de effecten van de oorlog in Oekraïne. Een snelle verkenning naar de haalbaarheid van een borgstellingsregeling moet ondernemers in de glastuinbouw op korte termijn de benodigde lucht geven in de strijd om lijfsbehoud.Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland, Topsector T&U, Rabobank en Agro Energy spraken dinsdag over de brandbrief die het tuinbouwcluster in januari aan de ministeries van LNV en EZK had overhandigd. De boodschap: met de alsmaar oplopende gasprijzen nemen de financiële problemen voor steeds meer glastuinbouwbedrijven zienderogen toe. In de afgelopen weken zijn daar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne bijgekomen. Hierdoor zijn bedrijven nauwelijks nog financierbaar, concludeert het cluster.


Geen optimale situatie

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland realiseert zich dat een borgstellingsregeling geen optimale situatie is. Bedrijven krijgen immers te maken met toenemende schulden. De regeling is bovendien alleen voor bedrijven met toekomstperspectief en die meegaan in de energietransitie.


'Het is wel een reddingsboei om de glastuinbouw op korte termijn overeind te houden. Dat is momenteel onze grootste zorg. In het verlengde daarvan moeten we de betrokken bewindslieden overtuigen van de enorme kracht van de totale tuinbouwketen. Ook die staat door genoemde ontwikkelingen op wankelen', geeft ze aan.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Het kabinet heeft eerder al een concreet pakket maatregelen aangekondigd dat in april wordt gepresenteerd. Dat pakket is gekoppeld aan het klimaatfonds van de regering. 'Dat gaat de sector op termijn echt wel helpen, al moeten we daar bovenop zitten', stelt Bom-Lemstra. De belangrijke rol die de glastuinbouw kan en wil spelen in de klimaatplannen van de regering, werd tijdens het bestuurlijke overleg nogmaals benadrukt.


Alternatieven

'Telers kunnen de komende jaren meer en meer overschakelen naar duurzame energiebronnen. Die alternatieven moeten er dan wel zijn en door de overheid mogelijk worden gemaakt', zegt Bom-Lemstra. Volgens de voorzitter van Glastuinbouw Nederland zijn klimaat en milieu er niet bij gebaat als de professionele productie van groenten, bloemen en planten uit Nederland verdwijnt en elders in de wereld wordt opgepakt.

'Daarbij mag ook de werkgelegenheid, in Nederland alleen al zijn circa 50.000 mensen werkzaam in de productie van sierteeltgewassen, uit maatschappelijk oogpunt niet uit het oog worden verloren.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer