Ierse voerhandel roept om hulp voor varkenssector

IGFA, de Ierse koepelorganisatie voor graan en veevoer, oefent druk uit op de regering in Dublin om over de brug te komen met financiële steun voor de varkenshouderij. De organisatie spreekt van een 'ongekende crisis die onmiddellijk actie vereist'.

Ierse+voerhandel+roept+om+hulp+voor+varkenssector
© Twan Wiermans

Ierland telde vorig jaar 1,713 miljoen varkens. Een groot deel van de varkenshouders legt de bedrijfsvoering neer als er geen hulp komt, zegt de koepelorganisatie IGFA. 'De situatie wordt met de dag erger.' IGFA vertegenwoordigt mengvoerproducenten, voerimporteurs en de graanontvangst- en voermengbedrijven. Samen produceren ze jaarlijks zo'n 4,7 miljoen ton voer.

IGFA verruimde de kredietvoorwaarden voor varkenshouders al met 30 procent, terwijl zij tegelijkertijd de inkoop van de grondstoffen veilig moet stellen. De organisatie spreekt van een 'forse uitdaging'.


Volgens IGFA is in Ierland jaarlijks 1,4 miljoen ton mengvoer nodig voor varkens en pluimvee. Op basis van schattingen komt dit neer op een behoefte aan bijna 750.000 ton eigen graan of ongeveer 47 procent van de totale bruikbare graanoogst in Ierland. Wanneer de vraag naar voer daalt, zal dat ook 'ernstige gevolgen' hebben voor Ierse akkerbouwers, vreest de koepelorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer