Glastuinbouw verwacht concrete resultaten overleg energieprijs

Glastuinbouw Nederland vindt het noodzakelijk dat het bestuurlijk overleg met de overheid over de energieprijzen komende week leidt tot concrete resultaten. Dat stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+verwacht+concrete+resultaten+overleg+energieprijs
© Dirk Hol

Bom-Lemstra overhandigde in januari namens het brede glastuinbouwcluster een brandbrief over de hoge energieprijzen aan de ministers van LNV, Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Klimaat en Energie. Over die brief en dus de problemen in de sector wordt aanstaande dinsdag gesproken in een bestuurlijk overleg.


'Gezien de huidige situatie zijn concrete resultaten nu echt noodzakelijk', verklaart Bom-Lemstra. De voorzitter van Glastuinbouw Nederland neemt deel aan het bestuurlijk topoverleg samen met vertegenwoordigers van Rabobank, Agro Energy en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De overheid wordt vertegenwoordigd door de top van de ministeries van LNV en EZK.
Liquiditeit van bedrijven vergroten

Volgens Bom-Lemstra is de inzet primair om de liquiditeit van glastuinbouwbedrijven te vergroten. 'De enorme stijging van de energieprijzen bedreigt veel bedrijven in hun voortbestaan. Daar komt bij dat ondernemers snel het vet op de botten kwijtraken. De energietransitie voor de langere termijn komt daarmee ook onder grote druk te staan.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Dit heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Glastuinbouw Nederland wijst er verder op dat de oorlog in Oekraïne de situatie op de energiemarkt ten opzichte van begin dit jaar snel verder heeft verslechterd. Daarbij zorgt de oorlogssituatie bovendien voor druk op de voedselvoorziening in een groot deel van de wereld. 'Ook daarvoor is het van belang dat de glastuinbouw een krachtige, innovatieve sector blijft. We hebben helaas geleerd dat niets meer zeker is', verklaart Bom-Lemstra.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer