Kabinet breidt coronasteun uit na nieuwe lockdown

Het kabinet verruimt het economisch steunpakket voor bedrijven die door de nieuwe lockdown worden getroffen. Vanwege de aanhoudende pandemie onderzoekt de regering ook in welke vorm de ondersteuning voor de langere termijn vorm moet krijgen.

Kabinet+breidt+coronasteun+uit+na+nieuwe+lockdown
© Dirk Hol

Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant is sinds zondag weer een lockdown van kracht. Ondernemers hadden door de korte tijd tussen de aankondiging en de invoering van de lockdown weinig kans om hun bedrijfsvoering tijdig aan te passen. Daarom verruimt het kabinet het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van dit jaar om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden.


Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80 naar 90 procent. Ook komen ondernemers in het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bij 20 procent omzetverlies in plaats van bij 30 procent. Voor de verruiming van het steunpakket trekt het kabinet 590 miljoen euro extra uit.


Omzetverlies

Het maximale omzetverlies waarvoor werkgevers via de NOW een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen ontvangen, gaat omhoog naar 90 procent. Dat betekent dat bij de berekening van de hoogte van de subsidie voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 wordt gerekend met een percentage van maximaal 90 procent omzetverlies. Dat is op dit moment nog 80 procent.

Omdat de subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal al lopen, is de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling wordt gerekend met 90 procent.


Drempel omzetverlies

Het kabinet verlaagt de omzetverliesdrempel van de TVL in het vierde kwartaal van 2021 van 30 naar 20 procent. Hiermee komt het kabinet ook bedrijven tegemoet die door deze lockdown worden geraakt in deze laatste weken van het kwartaal. Een voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel voert het kabinet niet in.

Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen. Ondernemers met een omzetverlies tussen 20 en 30 procent in het vierde kwartaal kunnen meteen TVL aanvragen. RVO.nl houdt de aanvragen aan, totdat de Europese Commissie deze nieuwe wijziging van de TVL heeft goedgekeurd. De aanvraagperiode loopt tot 28 januari 2022.


Later aflossen

In de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal Tozo vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen af te lossen. Door de verscherpte maatregelen is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom een half jaar later, dus op 1 juli 2022.

Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking Daarnaast wordt de looptijd voor alle Tozo-leningen met een jaar verlengd van vijf tot zes jaar. Dat is de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald. Over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 hoeft ook geen rente te worden betaald.


Langetermijnvisie steun

Het steunpakket houdt bedrijven en banen in stand. Tegelijkertijd is de coronasteun verstorend voor de economie en komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht, schrijft het kabinet. Zo worden steeds meer reguliere omzetschommelingen gecompenseerd met het ruimere steunpakket, terwijl dit niet de bedoeling is. Ook leggen de steunmaatregelen een groot beslag op de overheidsfinanciën.

Nu de coronapandemie langer aanhoudt, werkt het kabinet daarom aan een nieuwe balans tussen ondernemingsrisico en overheidssteun. Een langetermijnvisie over de vormgeving van het steunpakket wil het kabinet voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 klaar hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer