Aanvragen coronasteunregeling TVL verdubbeld

Het aantal aanvragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is in het vierde kwartaal van 2021 verdubbeld. De meeste aanvragen voor deze coronasteunmaatregelen waren afkomstig uit de horeca, gevolgd door de landbouw en de taxibranche.

Aanvragen+coronasteunregeling+TVL+verdubbeld
© Twan Wiermans

De aanvragen voor de TVL verdubbelden in oktober, november en december, meldt uitvoeringsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In het vierde kwartaal vroegen 67.444 ondernemers een tegemoetkoming aan, een verdubbeling ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen waren nog veel ondernemingen open. De horeca (restaurants en cafés) voert de boventoon met 16.690 aanvragen. Daarnaast staan de landbouw met 5.920 aanvragen en de taxibranche met 5.867 aanvragen in de top 3 van aanvragers.

Van de aanvragen voor het vierde kwartaal is al ruim 570 miljoen euro aan TVL uitgekeerd aan bijna vijftigduizend ondernemers. Ruim de helft daarvan had het geld binnen een week binnen, een meerderheid binnen twee weken. Ondernemers konden tot en met 11 februari een aanvraag indienen. Het kabinet verlaagde op 19 december 2021 eenmalig de drempel van het omzetverlies van 30 naar 20 procent, vanwege de zeer korte tijd tussen de aankondiging van de lockdown en de inwerkingtreding ervan.


Maandagmiddag rond 16 uur hadden ruim achttienhonderd werkgevers een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat zijn er iets minder dan bij de startdag voor de zesde periode, tussen juli en september. Dat was de rustigste periode tot nu toe.

Werkgevers die in hun inkomen worden geraakt door coronamaatregelen kunnen met ingang van maandag loonsteun aanvragen voor de maanden januari tot en met maart dit jaar. Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.

Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel de regels zijn versoepeld, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer