Staghouwer: steun varkenssector geen goed idee

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft woensdag in de Tweede Kamer herhaald dat hij geen voorstander is van EU-steun voor de varkenssector. Het is volgens hem een taak van de sector zelf om overproductie aan te pakken en vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Staghouwer%3A+steun+varkenssector+geen+goed+idee
© Dirk Hol

Dat zei Staghouwer in een debat als voorbereiding op de Landbouw- en Visserijraad die op 21 februari plaatsvindt. Dat is het overleg van de Europese landbouw- en visserijministers. 'Ik bedoel daarmee het totaal van de sector', lichtte hij toe. 'We hebben niet alleen te maken met de Nederlandse varkenssector, maar met de varkenshouderij in de hele Europese Unie. Ik deel de analyse van de Europese Commissie dat nu ingrijpen in de markt een verkeerd signaal afgeeft.'

Volgens Staghouwer zou financiële steun voor de Europese varkenssector een prikkel kunnen zijn die de ingezette productieafname afremt. 'Ik ben daarom niet voor het inzetten van gelden vanuit het landbouwcrisisreservefonds.'


De landbouwminister geeft aan de moeilijke situatie in de varkensmarkt wel scherp te blijven volgen. 'Ik ben bereid met de sector in gesprek te gaan over verdienmodellen en de kansen en bedreigingen voor deze sector te spreken.'

Staghouwer gaf in een brief al aan meer te zien in nationale steunmaatregelen dan in Europese steun voor de varkenshouderij. Hij spreekt hierover met de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Wat die steun precies inhoudt, daar geeft hij geen duidelijkheid over.

Uit het debat bleek duidelijk dat de minister vindt dat de markt in balans moet worden gebracht en dat financiële steun vanuit de overheid hierin verstorend kan werken.


Webinar 16 februari - Maak kennis met de nieuwe landbouwministers

NAJK organiseert samen met Nieuwe Oogst een kennismaking met de nieuwe landbouwministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dit vindt plaats op woensdag 16 februari van 16.30 tot 17.30 uur. Jij kunt er ook digitaal bij zijn en vragen stellen. Meld je aan via deze link.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer