Gas en diesel weer duurder door oorlog in Oekraïne

De Europese gasprijs steeg dinsdagochtend meer dan 30 procent door de vrees dat de oorlog in Oekraïne leidt tot verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa. De prijsstijging volgde op het dreigement van de Russische vicepremier Aleksandr Novak om de gasleveringen aan Europa op te schorten. Dat kan door pijplijn Nord Stream 1 buitengebruik te stellen als het Westen de invoer van Russische olie verbiedt.

Gas+en+diesel+weer+duurder+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs schoot bij de opening meer dan 32 procent omhoog, maar viel snel wat terug. Dergelijke sterke schommelingen zijn al dagen te zien. Momenteel bedraagt de prijsstijging 12 procent tot 255 euro per megawattuur.


Maandag werd nog een record bereikt van meer dan 335 euro per megawattuur na berichten dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten overwegen een verbod op de import van Russische olie in te stellen. In Europa zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk echter terughoudend over een dergelijk direct verbod aangezien beide landen sterk afhankelijk zijn van Russische olie.


Afhankelijkheid verminderen

De Europese Unie zal dinsdag wel een plan presenteren om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen. Zo wil de EU de afhankelijkheid van Rusland verminderen. Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Ook voor de Russische inval in Oekraïne stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door het economische herstel van de coronacrisis. In Nederland zijn toen diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen, omdat het voor hen veel duurder was geworden om gas en stroom in te kopen.


Rondetafel over Russisch gas

In de Tweede Kamer is woensdagmiddag een rondetafelgesprek met energie-experts over Russisch gas. Daarbij zal onder meer worden gesproken over de gasmarkt, alternatieven voor gas bij elektriciteitsopwekking en energiebesparing.

De gestegen gas- en olieprijzen zorgen ook voor fors hogere prijzen aan de pomp. De gemiddelde consumentenadviesprijs voor een liter Euro95 (E10) gaat waarschijnlijk met meer dan 6 cent omhoog en komt dan uit op meer dan 2,40 euro. Bij enkele oliemaatschappijen wordt die zelfs 2,45 euro per liter.


Diesel naar 1,80 euro

Voor een liter diesel is de prijsstijging naar verwachting nog iets groter met gemiddeld 8 cent. De gemiddelde consumentenadviesprijs komt dan uit rond de 2,15 euro per liter. De prijzen aan de pomp stegen voor het weekend ook al flink, omdat de aardolie flink duurder is geworden. Exclusief btw ligt de dieselprijs woensdag op 1,80 euro per liter.

Waarschijnlijk blijft het niet bij de nu aangekondigde prijsstijgingen, geeft marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers aan tegenover het ANP. Een liter benzine zou binnenkort zomaar meer dan 2,50 euro kunnen kosten, denkt hij. 'Mijn verwachtingen waren eerder getemperd, maar dat komt nu wel dichtbij. Het zal mij niet verwonderen als die grens deze week wordt doorbroken. Dit soort stijgingen hebben we nog nooit gezien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer