Forse stijging gasprijs door oorlog in Oekraïne

De aanval van Rusland op Oekraïne zorgt op de handelsmarkten voor gas tot flinke prijsstijgingen. Maar de piek in de gasprijs die eind december werd gehaald is nog ver weg.

Forse+stijging+gasprijs+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

Door de gevechtshandelingen in Oekraïne nemen de onzekerheden op de gasmarkt toe. De Nederlandse TTF Gas Futures koerst donderdagmiddag op een kale leveringsprijs (zonder belastingen en leveringskosten) van circa 1,20 euro per kuub. Een stijging van 36 procent ten opzichte van woensdag.

Daarmee is de gasprijs nog wel ver verwijderd van het hoge niveau dat op 21 december werd bereikt. Toen piekte de TTF Gas Futures naar 1,66 euro per kuub. Die koers zakte al snel weer naar 0,68 euro op 31 december. De laatste weken schommelde de prijs rond 0,80 en 0,90 euro, tot vanochtend de onzekerheden op de gasmarkt weer oplaaiden.


Nu zware sancties tegen Rusland zo goed als zeker lijken, bestaat de vrees dat Rusland terugslaat en de gaskraan dichtdraait. Experts schatten dat Nederland voor zo'n 15 procent afhankelijk is van Russisch gas. Ook oliehandelaren vrezen voor een verstoring van de Russische olieleveringen.


Gazprom levert

Het Russische gasbedrijf Gazprom, dat voor belangrijke mate in handen is van de Russische staat, zei tegen persbureau Bloomberg dat de leveranties van brandstof aan Europa zoals vanouds doorgaan. Voor olie wordt donderdag voor het eerst sinds 2014 meer dan 100 dollar per vat betaald. Brent-olie werd 8,7 procent duurder op 105,26 dollar per vat en Amerikaanse olie kostte 8,6 procent meer op 100,06 dollar per vat.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De AEX-index op Beursplein 5 leed door het oplaaiende conflict rond het middaguur een verlies van 3,4 procent tot 703,23 punten. De hoofdindex dreigt daarmee onder de 700 punten te zakken. Dat zou voor het eerst sinds mei vorig jaar zijn. Olie- en gasconcern Shell was de enige stijger in de AEX-index met een winst van dik 2 procent, dankzij de sterk gestegen olie- en gasprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer