LTO: 'Verontrustende signalen over impact oorlog voor land- en tuinbouw'

LTO voert intensief overleg over de potentiële gevolgen voor de land- en tuinbouw en mogelijke maatregelen die nodig zijn op de korte en langere termijn. Tegelijkertijd bereiden talloze boeren en tuinders zich voor op de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

LTO%3A+%27Verontrustende+signalen+over+impact+oorlog+voor+land%2D+en+tuinbouw%27
© Dirk Hol

De precieze impact van de situatie op land- en tuinbouwbedrijven ontwikkelt met de dag en laat zich moeilijk voorspellen. Er komen verontrustende signalen binnen. LTO staat daarover in contact met haar leden, die hun zorgen via de regionale ledencontactcentra en informatielijnen kunnen delen. De signalen worden ingebracht in de overleggen met overheden en bedrijfslevenpartners in Den Haag en Brussel.

Volgens Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, heeft de veiligheidssituatie in het land en aandacht voor de slachtoffers prioriteit. Talloze boeren en tuinders bereiden zich voor op de opvang van Oekraïnse vluchtelingen.
LTO voert intensief overleg met bewindspersonen, overheidsorganisaties, keten- en sectorpartijen en Europese partners. Ze spreken over de potentiële impact die deze oorlog in ‘de graanschuur’ van Europa heeft op de voedselvoorziening en energievoorzieningen op boeren en tuinders.


Impact onvoorspelbaar

De prijzen van energie, veevoer, kunstmest en materialen stijgen. Als de export vanuit Oekraïne en Rusland langdurig stilvalt dan kan dat vergaande gevolgen hebben. LTO vraagt haar leden om hun zorgen en verwachtingen met hen te delen.

Van der Tak: 'De situatie verandert van dag tot dag en de precieze impact is nog niet te voorspellen. Het spreekt voor zich dat we, als er meer duidelijkheid is, kijken naar de stappen die we als sector, Nederland en Europa moeten nemen in deze nieuwe wereld.'


Voedselzekerheid

De oorlog in Oekraïne leidt in Brussel tot hernieuwde aandacht voor voedselvoorziening in relatie tot langjarige ambities zoals de Green Deal, de Farm to Fork-strategie en de biodiversiteitsstrategie. Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski gaf aan de plannen opnieuw tegen het licht te houden in relatie tot voedselzekerheid. Terecht, zegt Van der Tak, aangezien uit recent onderzoek blijkt dat de huidige voorstellen leiden tot aanzienlijk minder landbouwproductie in Europa, minder productie, verschuiving van handelsstromen en hogere consumentenprijzen.

Stabiliteit van voedselketens, energievoorziening en voedselzekerheid in het algemeen zullen de komende tijd hoger op de agenda staan. LTO Nederland brengt het belang van de land- en tuinbouw en de beschikbaarheid en prijzen van voedsel als eerste levensbehoefte onder de aandacht en zal dat blijven doen.

In deze onzekere fase acht LTO het niet juist om vergaande conclusies op specifieke onderwerpen te trekken. De focus ligt nu eerst bij de humanitaire situatie in Oekraïne en de scenario’s voor korte en middellange termijn wat betreft onder meer grondstoffen, energie, handel en werk.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer