ABN Amro: gasprijsstijging grootste effect sancties Rusland

Een verdere stijging van de gasprijs is het grootste effect dat de economieën in de Eurozone gaan ondervinden van de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland. Dat verwacht ABN Amro.

ABN+Amro%3A+gasprijsstijging+grootste+effect+sancties+Rusland
© Dirk Hol

De bank stelt dit in een eerste inschatting van de economische gevolgen van de sancties die zijn aangekondigd als reactie op de Russische inmenging in Oekraïne. Tot dusver hebben de sanctievoorstellen betrekking op Russische banken, vermogende particulieren en handelssancties tegen de afgescheiden regio's van Oekraïne, Donetsk en Luhansk.

ABN Amro verwacht dat de sancties beperkt zullen blijven en dat met de maatregelen wordt geprobeerd Rusland te treffen zonder dat er agressieve tegenmaatregelen worden uitgelokt.


'Hoewel de details nog ontbreken, zullen de sancties waarschijnlijk niet zo ver gaan als bijvoorbeeld het blokkeren van Ruslands gebruik van het Swift-betalingssysteem. Dit zou de terugbetaling van miljardenleningen aan Europese geldschieters kunnen belemmeren. Wij verwachten ook geen agressieve Russische tegenmaatregelen, zoals beperkingen van de export van gas naar Europa’, schrijft ABN Amro.


Energie, meststoffen en granen

De belangrijkste macro-impact zal op energie zijn. Dat kan in de agrarische sector met name voor tuinders negatieve gevolgen hebben. Zijn hebben al veel last van de hoge energieprijzen op dit moment. ABN Amro noemt daarnaast onder meer meststoffen en granen als grondstoffen die in prijs kunnen gaan toenemen door de escalatie in Oekraïne.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Telegraaf schrijft woensdag dat Nederlandse bedrijven voorlopig weinig hinder ondervinden van de sancties. Er zijn hooguit duizend Nederlandse ondernemers regelmatig in het land actief. Pakweg vierhonderd bedrijven hebben er een kantoor of dochterbedrijf.

Onder de bedrijven die actief zijn in Rusland, vallen wel leveranciers van landbouwmachines. Maar volgens de kredietverzekeraar is het maar de vraag of die het predicaat ‘hoogwaardige technologie’ krijgen en dus worden getroffen door de exportban.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer