'Hoge gasprijs kans voor monomestvergister'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

%27Hoge+gasprijs+kans+voor+monomestvergister%27
© Janita van Dijk

De krapte op de gasmarkt en de spanningen in Oekraïne leiden momenteel tot torenhoge gasprijzen. Sommige EU-landen openen zelfs weer kolencentrales om toch in de behoefte van elektriciteit te kunnen voorzien. Grondstofprijzen rijzen de pan uit. Veevoer is schreeuwend duur en de kunstmestprijs is maar liefst drie keer zo hoog als vorig jaar.

Daarnaast speelt het feit dat we op dit moment te afhankelijk zijn van Russisch gas. Wat mij betreft zouden we veel meer zelfvoorzienend moeten worden in onze energiebehoefte. De Europese Commissie ziet dit gelukkig ook in en is op zoek naar alternatieven. Een van de alternatieven die worden genoemd in Brussel is biogas. Daar kan de land- en tuinbouw een belangrijke rol in spelen.

Vooral wordt gekeken naar manieren om biogas op te wekken, zonder dat dit ten koste gaat van de voer- en voedselproductie. Nederland heeft hierin met monomestvergisting al jarenlang ervaring opgedaan. Monomestvergisting is een schone manier van vergisten. Het is een gesloten systeem en er wordt alleen mest verwerkt.

Tot nu toe liet het verdienmodel van monomestvergisting echter te wensen over. Het rendement stond nogal eens onder druk. De hoge gasprijzen zouden hier weleens verandering in kunnen brengen. De mogelijke toelating van mineralenconcentraat boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest kan het businessmodel zelfs nog interessanter maken.

De voordelen voor het milieu zijn ook legio. Zo verlaagt het direct afvangen van verse mest de emissies van ammoniak en methaan. Het inzetten van mineralenconcentraat in plaats van kunstmest heeft tevens een gunstig effect op de CO2-uitstoot.

Deze week sprak ik hierover met de Franse landbouwminister. Hij maakt zich grote zorgen over de hoge kunstmestprijzen en het effect op de voedselproductie in Europa en daarbuiten.

De komende tijd zal ik mij vastbijten in dit onderwerp. Mogelijke obstakels op landelijk en Europees niveau wil ik in kaart brengen en slechten. Juist in deze moeilijke tijden wil ik de kansen voor de landbouwsector pakken. Want je moet het ijzer smeden als het heet is.


@jhuitema

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer