Drentse uien keuren voor rassenproef Uireka

Medewerkers van handelsbedrijf Waterman Onions beoordelen in het Zeeuwse Colijnsplaat uien uit het Drentse Schoonloo. De uien zijn onderdeel van het rassenonderzoek van ketenproject Uireka.

Drentse+uien+keuren+voor+rassenproef+Uireka
© Anton Dingemanse

'Afgelopen seizoen hebben we voor het eerst uien van zandgrond beproefd', zegt coördinator Luc Remijn van het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC). 'De kwaliteit van de negentien rassen is goed. Wel zaten er kleine rasverschillen in. De kleur is donkerder door het zwarte zand.' UIKC voert in opdracht van Uireka op drie locaties in Nederland de rassenproef uit.

Vergelijkbare proeven liggen in het Flevolandse Dronten (vierentwintig rassen) en op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (vijfentwintig rassen). Deze bewaaruien worden in mei beoordeeld. De Drentse uien zijn bewust eerder gekeurd. 'Als later de kwaliteit tegenvalt, kun je de rassen niet goed onderscheiden en zijn ze dus slecht te vergelijken', legt Remijn uit. 'Achteraf had de beoordeling nog een maand later gekund.'


Gelijke omstandigheden

De uien van alle drie locaties worden bij handelsbedrijf Goud Biervliet in het Zeeuwse Biervliet onder gelijke omstandigheden bewaard. Van elk ras wordt één kuubskist opgeslagen. De uien uit Schoonloo worden komend jaar op dezelfde locatie opnieuw beproefd.


'In het protocol staat dat een ras twee jaar op dezelfde locatie moet worden geteeld en beoordeeld voordat het ras op de rassenlijst komt', weet Remijn. 'De rassenlijst wordt gepresenteerd tijdens de landelijke Uiendag in Colijnsplaat. Die vindt meestal eind augustus plaats.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer