Sector in beroep tegen oordeel NVWA over Fandango
BO Akkerbouw gaat komende week samen met experts op het gebied van gewasbescherming in de uienteelt nogmaals pleiten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor vrijstelling van het middel Fandango voor de bestrijding van valse meeldauw in 2022.
Het doel is om de NVWA te overtuigen van de noodzaak van de beschikbaarheid van Fandango voor de uienteelt. Dit vooral vanuit het oogpunt van goed resistentiemanagement. Met het overleg gaat BO Akkerbouw namens de Nederlandse akkerbouwsector in beroep tegen het eerder oordeel van de NVWA dat de aanvraag voor vrijstelling van Fandango niet voldoet aan de bijbehorende criteria.
Volgens de NVWA is er geen sprake van een noodsituatie als uientelers niet kunnen beschikken over Fandango. De autoriteit ziet het als knelpunt en wijst erop dat er alternatieven zijn voor de uientelers. 'Maar dit zijn slechts twee middelen met dezelfde actieve stof', stelt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. 'Als uientelers niet voldoende kunnen afwisselen in hun spuitschema dan gaat dat ten koste van de effectiviteit van de overgebleven middelen.'
Richtlijnen van LNV
Goed resistentiemanagement is volgens Hoogendijk voor de NVWA nog geen argument om vrijstelling te verlenen. Hij stelt de NVWA over dit standpunt niet veel te verwijten valt, maar dat dit vooral een gevolg is van de richtlijnen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt voor het verlenen van vrijstellingen. 'We moeten er bij LNV op aansturen de regelgeving hierop aan te passen. De verwachting is dat goed resistentiemanagement vaker een knelpunt gaat zijn als het middelenpakket steeds kleiner wordt.'
Hoogendijk hoopt dat het toch lukt om de NVWA te overtuigen van de noodzaak van een tijdelijke toelating voor Fandango in een aangepaste formulering. De directeur van BO Akkerbouw vertelt dat het overleg komende week plaatsvindt en dat het uitsluitsel daarover vrij snel zal volgen. De eerste aanvraag voor vrijstelling van Fandango door de akkerbouwsector dateert overigens van half december 2021. Toen was duidelijk welke impact de productieproblemen van Fandango EC200 bij toelatingshouder Bayer zouden hebben voor de uientelers.
Adviezen
Voor het verlenen van vrijstelling voor een gewasbeschermingsmiddel vraagt het ministerie van LNV adviezen van de NVWA en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De NVWA moet beoordelen in hoeverre de tijdelijke toelating landbouwkundig noodzakelijk is en het Ctgb doet hetzelfde voor het veilig kunnen toepassen van het betreffende product. Op basis van die adviezen neemt het ministerie van LNV uiteindelijk een besluit over de vrijstelling meestal voor de duur van 120 dagen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6715-S
2020, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Technisch Specialist Voedergewassen
Barenbrug - Nijmegen, Nederland
Weer
-
Zondag22° / 17°20 %
-
Maandag21° / 14°50 %
-
Dinsdag18° / 13°75 %