De Groot en Slot rondt beoordeling proeven uienoogst af

De vierhonderd uienmonsters van De Groot en Slot uit de oogst van 2021 hebben een gemiddelde opbrengst van 64,9 ton per hectare. Dat was in 2020 nog 59,3 ton.

De+Groot+en+Slot+rondt+beoordeling+proeven+uienoogst+af
© De Groot en Slot

Voor het achtste jaar op rij beoordeelde het verkoopteam van De Groot en Slot de uienproeven die zij vorig jaar in Nederland en België hebben verzameld. De monsters zijn een aantal maanden in de bewaring geweest. Het was vorige week tijd voor de verwerking en beoordeling.

Het doel van het beoordelen van deze proeven is om aan de telers een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Daarom zijn (nieuwe) rassen met elkaar vergeleken. De accountmanagers gaan de cijfers en resultaten samen met de telers bespreken.


Betere locaties

Na het sorteren van de proeven bleef er gemiddeld 64,9 ton per hectare over. Het aantal kilo's was in 2021 veel hoger dan de werkelijke uienopbrengst in Nederland. Het verkoopteam gaat ervan uit dat dit komt door de gemiddeld betere locaties binnen de percelen waar de proefrooiingen plaatsvonden.

Het tarrapercentage van de vierhonderd proeven is minder hoog dan vorig jaar en ligt rond de 6 procent. Dat neemt niet weg dat er een aantal uitschieters was. Daarbij waren veel uien te zien met watervellen, fusarium en bacterie. Ook dit jaar valt het aantal monsters met fusarium op en bevat bijna de helft van de gedraaide monsters één of meer fusarium uien, ondanks de relatief koele zomer.

De watervellen en bacterie uien kwamen dit jaar meer voor dan in andere jaren. Oorzaak hiervan waren de lange natte periodes in de zomer van 2021. De monsters van De Groot en Slot waren dit jaar wat grover dan de monsters die vorig jaar gedraaid werden. 65 procent van de gedraaide uien had een maat van 60 op.


Hardheidsmeter

Dit jaar is er voor de vierde keer gebruikgemaakt van de hardheidsmeter. Deze liet bij sommige uien meer indrukking zien. Na het doorsnijden van de uien was de oorzaak direct zichtbaar, namelijk interne schot. Het was niet altijd meer te achterhalen of de partijen wel of niet met een antispruitmiddel waren behandeld.

Het advies van De Groot en Slot blijft daarom geldig: controleer de uien die nog in de bewaring liggen heel goed. Dat blijft op dit moment zeker van groot belang. Vooral omdat er bekend is dat meeldauw op veel plekken de uien te vroeg heeft genekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer